Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

27 Nisan 2024 Cumartesi
KONYA OVASINDA KURAKLIK ENDİŞESİ
Kıraç ekimler, yanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Çiftçiler, “1 hafta içinde etkili bir yağmur yağmazsa, emeğimiz boşa gidecek, ciddi bir mali kayıp yaşayacağız” dedi.
Kategori : ÇUMRA
01 Haziran 2019 07:58
 
KONYA OVASINDA KURAKLIK ENDİŞESİ
Kıraç ekimler, yanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Çiftçiler, “1 hafta içinde etkili bir yağmur yağmazsa, emeğimiz boşa gidecek, ciddi bir mali kayıp yaşayacağız” dedi.

Üçte ikisini kıraç toprakların kapladığı ve doğaya bağlı tarımın yaygın olduğu Konya'da kuraklık endişesi yaşanıyor. Ovada yağış azlığı sebebi ile kuraklık yaşanıyor. Yaklaşık 40 gündür Konya'ya yağış düşmemesi hem ekili ürünler için hem de çiftçiler için büyük tehlike arz ediyor. Yaşanan kuraklık, ürünlerin verimliliği azaltırken, çiftçileri de zarara uğratıyor. Yağışların yetersizliği telafisi olmayan sonuçlara yol açıyor. Gırtlağına kadar borçlu olan çiftçi, yeni bir zarara uğramak istemiyor. 

BUĞDAYLARA BİÇERDÖVER GİREMEZ!

Konya'ya yaklaşık 40 gündür tek damla yağışın düşmediğini hatırlatan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, kıraç ekimlerin yanmak üzere olduğunu dile getirdi. Yeşil bitkinin suya aşırı şekilde ihtiyaç duyduğunun altını çizen Bestil, “Eğer 1 hafta daha yağmur yağmazsa, kıraç buğdaylara biçerdöver giremez. Tarla biçilemez halde” dedi. 

Ovanın 3'te 2'sinin kıraç alanlardan oluştuğunu belirten Bestil, daha sonra şunları kaydetti: “Ovada ummalı bir sulama telaşı var. Sulak alanlarda böyle bir sıkıntı yok. Kıraç alanlar perişan halde. Çiftçinin sulama maliyeti artmış. Zaten bir de kuraklık sorunu yaşıyoruz. Dış havzalardan su getirilmesi kaçınılmaz bir gerçek. Bu konu da aciliyet gerektiriyor. Tarım, ülkelerin, şehirlerin geleceği ise bu gerçekte bilinmelidir.”

OVANIN TOPRAĞI KAVRULDU!

Çiftçinin endişeli yağmur bekleyişinin sürdüğünü söyleyen Başkan Bestil,  “Tohumlar, gübreler atıldı. Yani herşey yapıldı fakat yağış yok” şeklinde konuştu. Çiftçi, 1 hafta içinde yağış görmezse büyük kayıba uğrayacak” diyen Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zaten çiftçi borçlu, yeni sezona kötü başlamış olacak. Ova'ya düşen yağış miktarında gözle görülür bir düşüş var. Kurak geçen günler korkutuyor. Toprak, adeta kavruldu. Önümüzdeki günlerde bazı günlerin yağışlı olacağı söyleniyor ama bu yağışların da yeterli olmayacağı görülüyor. Çiftçiler olarak  endişeliyiz. Yağmur duasına çıkılmalı.”

BEKLENTİYİ KARŞILAYACAK YAĞMUR YOK!

Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre ise önümüzdeki günlerde fazla bir yağış beklenmiyor. Tahminlere göre Ramazan Bayramı'nın 1. günü Konya'da kısa süreliğine bir yağış görülüyor. Arife günü ise hava sıcaklığının gündüz 31, gece de 19 derece olması bekleniyor. Arife günü, bayramın 2. ve 3. günü Konya'da havanın güneşli olacağı gösterilirken, bayramdan sonra da havanın güneşli ve yağışsız olacağı öngörülüyor.



Kaynak:Merhaba

Okunma : 937
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın