Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

18 Nisan 2024 Perşembe
Bakanlık'tan geri adım.
Tarım alanlarında sertifikalı tohum kullanmayan üreticilere destek verilmeyeceği yönündeki yönetmelik askıya alındı.
Kategori : ÇUMRA
06 Şubat 2018 12:24
 
Bakanlık'tan geri adım.
Tarım alanlarında sertifikalı tohum kullanmayan üreticilere destek verilmeyeceği yönündeki yönetmelik askıya alındı.

Tarımda sertifikalı tohum kullanımı her geçen gün azalıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sertifikalı tohumun kullanılması adına başlattığı çalışmalar yarıda kaldı. Milli Tarım Projesi kapsamında yürürlüğe giren devlet tarafından sağlanan tarımsal ödenek ve desteklerden sadece sertifikalı tohum kullananların yararlanabileceği yönetmeliği de askıda kaldı. Yönetmeliğin hayata geçmemesindeki en önemli neden ise sertifikalı tohumun en çok kullanıldığı ve destek sağlandığı alan olan buğday ekim alanlarının 2017 yılında büyük ölçüde azalması oldu.

BUĞDAY EKİM ALANLARI AZALDI

Sertifikalı tohum kullanmayanların tarımsal destek alamayacağı yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini fakat uygulanmadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, uygulamanın sertifikalı tohum kullanımının azalmasından dolayı askıda kaldığını aktardı. Sertifikalı tohum kullanımının geçen seneye göre azaldığını kaydeden Çalış, “Tarımda sertifikalı tohumu en çok hububat alanında kullanılıyordu. Diğer alanlar örneğin ayçiçeği, mısır ve pancar özel ürünler kabul edilip destek kapsamına girmiyordu. Sadece hububat ürünlerinde özellikle buğday tohumlarında sertifikalı olması isteniyordu, üreticiler de kullanmaya çalışıyordu. Fakat bu yıl buğday ekim alanlarının azalmasıyla sertifikalı tohum kullanan üretici sayısı da azaldı. Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelik de uygulamaya girmedi. Sertifikalı olsun olmasın üreticilerimiz desteklerini alıyorlar” dedi.

TESTEK DEĞERLENDİRMELERİNİN TARİHİ DEĞİŞSİN

Tarımsal destek değerlendirmelerinin süresinin yanlış olduğunu da dile getiren Başkan Çalış, bu alanda gerekli düzenlemelerin yapılmasının üreticiye fayda sağlayacağının aktardı. Tarımsal destek değerlendirmelerinin 10 Ocak’tan 10 Ocak’a değerlendirildiğini ve çiftçinin o zamana kadar tarım harcamalarını yaptığını kaydeden Çalış, “Değerlendirmeler Ocak ayında yapılıyor fakat üreticilerimiz o zamana kadar masraflarını çoktan karşılamış oluyor. Verilen destekler bir yıl geriden geliyor. Bu sene ekilen mahsulün desteği gelecek seneye kalıyor. Bu da üretecinin cebini ciddi ölçüde yakıyor. Biz bu destek değerlendirmelerinin çiftçinin en çok ihtiyaç duyduğu ve uygun olan 1 Ekim’den 1 Ekim’e yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.


Kaynak:Merhaba

Okunma : 762
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın