Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
MHP’li Aydın: Türkiye Cumhuriyeti kardeş Azerbaycan halkının ve ordusunun yanındadır
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Ermenistan’ın Azerbaycan sınır hattı ihlali ve menfur saldırılarına yönelik yazılı bir açıklama yaptı.
Kategori : GÜNDEM
15 Temmuz 2020 17:01
 
MHP’li Aydın: Türkiye Cumhuriyeti kardeş Azerbaycan halkının ve ordusunun yanındadır
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Ermenistan’ın Azerbaycan sınır hattı ihlali ve menfur saldırılarına yönelik yazılı bir açıklama yaptı.

Karabağ’ın aksi yöndeki “Oğuz” olarak isimlendirilen bir Türk yurdu olan Tovuz şehrine yapılan hain saldırısını azmettirenlerin ve gerçekleştirenlerin çok yönlü amaçlarının bulunduğunu ve bunun da Türk milletinin dikkatlerinden kaçmadığını vurgulayan Aydın, 14 Temmuz’da Azerbaycan Savunma Bakanlığı devam eden çatışmalarda Ermenistan ordusunun çok sayıda askeri araç ve mevzilerinin imha edildiğini, 100’ün üzerinde Ermeni askerin öldürüldüğünü anımsattı.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yetkili makamlarının bu konuda kesin tavır takınarak her şart ve durumda Azerbaycan halkının ve ordusunun yanında olduğunu beyan ettiğine dikkati çeken Aydın, Aziz Türk milletinin, dost ve kardeş Azerbaycan halkının varlık ve beka nedenini yüksek değer ve ülkü kabul etmiş Milliyetçi Hareket Partisi olarak kendilerinin de, Ermenistan’ın bu hain saldırılarını kınadığını ifade etti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın

Aydın, her türlü mütecaviz ve mütehakkim teşebbüsü ihanet ve rezalet olarak tanımlarken, şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, şu ifadeleri kullandı;

‘’Osmanlı-Rus Harbi sonrası emperyalist devletlerin desteği ile kurgulanan “Büyük Ermenistan” ham hayalinin, bugüne kadar zaman zaman Türkiye sınırları içerisinde, son zamanlarda ise dost ve kardeş ülke Azerbaycan‘ın egemenliğindeki bölgelerde aralıklarla yeniden hortlatılmaya çalışıldığına tanıklık etmekteyiz.

Bu hayalperest anlayışın bir yansıması olarak, Dağlık Karabağ bölgesi 8 Mayıs 1992’de Ermeniler tarafından işgal edilmiş 18 Mayıs’ta ise, bölgeyi Ermenistan’dan ayıran Laçin bölgesi işgale uğramıştır. 1993’te devam eden Ermeni saldırıları sonucu işgal hattı Kelbecer, Ağdam, Fuzuli, Cebrayil, Gubatlı ve Zengilan gibi Dağlık Karabağ’ı çevreleyen bölgeleri de içine almıştır. 1994 yılında bir ateşkes imzalanmış ancak Azerbaycan topraklarının yaklaşık %20’si Ermeni işgalinde kalmıştır.

5 Mayıs 1994’te Bişkek protokolü ile sağlanan ateşkes mütecaviz Ermeniler tarafından sık sık ihlal edilmiştir. Saldırgan ve işgalci ruh halinin bir yansıması olarak 13 Temmuz 2020’den bu yana Ermenistan ordusunun yeni bir provokasyon girişimiyle düzenlediği saldırılar ve sınır hattını ihlal etme girişimleri, Azerbaycan tarafının ağır silahlar kullanarak karşılık vermesiyle, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi sınır hattında yaşanan çatışmalarla yeni bir boyut kazanmıştır.

Ermenistan’ın Karabağ’ın aksi yöndeki “Oğuz” olarak isimlendirilen bir Türk yurdu olan Tovuz şehrine yapılan bu hain saldırısını azmettirenlerin ve gerçekleştirenlerin çok yönlü amaçlarının bulunduğu Türk milletinin dikkatlerinden kaçmamaktadır. Bakü'ye uzanan Gence ve Kazah Rayonu’nu arkasında bulunduran Tovuz, coğrafi olarak alanın dağlık oluşu ve bu yüzden çatışmaya uygun özellik taşımasından dolayı Ermenistan için ikinci cephe hattıdır. Ayrıca bu bölge Türkiye’ye gelen enerji hatlarının bulunduğu bölge olması, Türkiye Gürcistan Azerbaycan tren yolu hattının bulunduğu bölgeyi kapsaması nedeniyle Türkiye için de büyük bir öneme haizdir.

Saldırıdan bir gün sonra 14 Temmuz’da Azerbaycan Savunma Bakanlığı devam eden çatışmalarda Ermenistan ordusunun çok sayıda askeri araç ve mevzilerinin imha edildiğini, 100’ün üzerinde Ermeni askerin öldürüldüğünü vurgulamıştır. Ayrıca 14 Temmuz sabahı meydana gelen çatışmada Tümgeneral Polad Heşimov, Albay İlgar Mirzeyev ile birlikte bir er, iki binbaşı ve iki astsubay kahramanca şehit olmuştur. Yine aynı günün akşam saatlerinde Azerbaycan Ermenistan’a ait askeri üssü hava saldırısıyla yok etmiş, buna misilleme olarak Ermenistan saldırılarıyla şehit olan Azerbaycan askeri sayısı 11’e yükselmiştir.

15 Temmuz sabahı Bakü başta olmak üzere Azerbaycan’ın birçok kentinde halk sokaklara inerek orduya destek yürüyüşleri başlatmış, tam bir seferberlik ilan edilerek işgal altındaki toprakların geri kazanılması yönünde iradesini beyan etmiştir.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yetkili makamları bu konuda kesin tavır takınarak her şart ve durumda Azerbaycan halkının ve ordusunun yanında olduğunu beyan etmiştir.

Aziz Türk milletin, dost ve kardeş Azerbaycan halkının varlık ve beka nedenini yüksek değer ve ülkü kabul etmiş Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizler de, Ermenistan’ın bu hain saldırılarını kınıyor, “her türlü mütecaviz ve mütehakkim teşebbüs ihanettir, rezalettir, Türklüğün vicdanında yok hükmündedir.” düşüncesiyle, hain saldırılarda şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. ‘’


Okunma : 2809
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 848 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 150 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın