Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

20 Nisan 2024 Cumartesi
YUNANİSTAN'DA TÜRK OKULLARI KAPATILIYOR.
Yunanistan, Batı Trakya’daki Türk okulların çeşitli gerekçeler göstererek kapatıyor.
Kategori : GÜNDEM
13 Ağustos 2020 10:46
 
YUNANİSTAN'DA TÜRK OKULLARI KAPATILIYOR.
Yunanistan, Batı Trakya’daki Türk okulların çeşitli gerekçeler göstererek kapatıyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın, son 25 yıldır Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulları çeşitli bahanelerle sistematik olarak “geçici durdurma” yoluna gittiğini belirterek, 25 yıl önce 231 olan Türk azınlık ilkokullarının sayısının 115’e indiğine işaret etti.

Dışişleri’nden Batı Trakya’daki Türk azınlığa ait ilkokulları kapatan Yunanistan’a tepki. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın, son 25 yıldır Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulları çeşitli bahanelerle sistematik olarak “geçici durdurma” yoluna gittiğini belirterek, 25 yıl önce 231 olan Türk azınlık ilkokullarının sayısının 115’e indiğine işaret etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın, Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulları sistematik olarak kapatma politikası hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi. Yunanistan’ın, son 25 yıldır Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulların faaliyetini ülkedeki tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayılarının yetersizliği bahanesiyle azınlığa danışmadan sistematik olarak “geçici durdurma” yoluyla kapattığını belirten Aksoy, bunun son örneğini azınlığın 8 ilkokulunun daha kapatılmasının teşkil ettiğini kaydetti.

AB SEYİRCİ KALIYOR

Aksoy, bu kararla, 25 yıl önce 231 olan Türk azınlık ilkokullarının sayısının 115’e indiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: “Yunanistan’ın bu uygulaması, Batı Trakya Türk azınlığına yönelik on yıllardır sürdürülen asimilasyon ve baskı politikasının bir parçasıdır. Avrupa Birliği (AB) de bir üye ülkede insan haklarının sistemli biçimde ihlal edilmesine seyirci kalmaktadır. Yunanistan’ı, Lozan Barış Antlaşması hükümleriyle bağdaşmayan, azınlık mensubu çocukların eğitim haklarını çeşitli bahanelerle ihlal etme politikasına son vermeye ve bahse konu okulları yeniden açmaya davet ediyoruz.”


Kaynak:Merhaba

Okunma : 5209
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın