Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

26 Nisan 2024 Cuma
TÜRKİYE SEÇİMİNİ YAPTI
Recep Tayyip Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi. MHP, bütün kamuoyu yoklamalarını bir defa daha yanıltarak Meclis'in kilit partisi oldu
Kategori : GÜNDEM
25 Haziran 2018 10:17
 
TÜRKİYE SEÇİMİNİ YAPTI
Recep Tayyip Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi. MHP, bütün kamuoyu yoklamalarını bir defa daha yanıltarak Meclis'in kilit partisi oldu

CUMHURBAŞKANLIĞı Hükümet sisteminin ilk seçimi Cumhur İttifakı'nın büyük başarısına sahne oldu. İttifakın adayı  Erdoğan, ilk turda yüzde 50'yi geçerek Cumhurbaşkanı seçildi. MHP, üzerinde oynanan bütün oyunları, kamuoyu yoklamaları ile oluşturulmak istenen algı operasyonlarını yerle bir ederek Meclis'te kuvvetli bir temsil imkanı kazandı. Cumhur İttifakı Meclis'te ezici bir çoğunluk kazandı. MHP Lideri Erdoğan'ı arayarak tebrik etti.

56 milyon 322 bin 632 seçmen Türkiye genelinde kurulan 180 bin 65 sandıkta oylarını kullandı. Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde güvenliği sağlamak amacıyla 264 bin 526 polis, 195 bin 695 jandarma, 50 bin 793 güvenlik korucusu, 19 bin 993 gönüllü güvenlik korucusu olmak üzere 531 bin 7 güvenlik personeli görev yaptı. 34 ülkeden 635 yabancı gazeteci ve uluslararası 8 kuruluştan 415 kişi, seçimi izledi.

AĞRI, Şırnak, Batman ve Diyarbakır'da seçime ilişkin akreditasyonu bulunmadığı ve AGİT gözlemcisi olmadığı halde kendisini gözlemci olarak tanıtarak seçimlere müdahale girişiminde bulundukları belirlenen 20 yabancı hakkında yasal işlem başlatıldı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin ilk seçimi Cumhur ittifakının büyük başarısına sahne oldu. İttifakın adayı Recep Tayyip Erdoğan ilk turda yüzde 50'yi geçerek Cumhurbaşkanı seçildi. MHP üzerinde oynana bütün oyunları, kamuoyu yoklamaları ile oluşturulmak istene algı operasyonlarını yerle bir ederek mecliste kuvvetli bir temsil imkanı kazandı. Cumhur ittifakı mecliste ezici bir çoğunluk kazandı.

CUMHURBAŞKANI ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde dün yurt içinde 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullandı ve  Cumhurbaşkanı ile Meclis'in yeni üyelerini seçti.

 Cumhurbaşkanlığı seçimi için 6 aday, 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 8 siyasi parti yarıştı. AK Parti ve MHP'nin kurduğu "Cumhur İttifakı" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak göstermişti. Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve gerekli 100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarıştı. Vatandaşlar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullandı.. Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDAPAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katıldı. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girdi.Siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katılmasına olanak tanıyan yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP "Cumhur İttifakı", CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise "Millet İttifakı" adı altında oy pusulasında yer aldı. Seçmenler, iki oy pusulasını tek zarfa koyarak seçimini yaptı.

531 BİN 7 GÜVENLİK PERSONELİ GÖREV YAPTI

Seçimde güvenliği sağlamak amacıyla 264 bin 526 polis, 195 bin 695 jandarma, 50 bin 793 güvenlik korucusu, 19 bin 993 gönüllü güvenlik korucusu olmak üzere 531 bin 7 güvenlik personeli görev yaptı.

34 ÜLKEDEN 635 YABANCI GAZETECİ SEÇİMLERİ TAKİBETTİ

 Öte yandan 34 ayrı ülkeden 635 yabancı basın mensubu, dün yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ni izlemek için Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne (BYEGM) akreditasyon yaptırdı.Yabancı basın mensuplarının seçim sonuçlarını takip edebilmesi için BYEGM tarafından Ankara, İstanbul ve Diyarbakır'da basın merkezleri de kuruldu. Buralardaki ekranlardan, BYEGM ve Anadolu Ajansı (AA) iş birliğiyle sağlanan bilgilerle seçim sonuçları anlık takip edilebildi. BYEGM, gazetecilerin alandaki faaliyetlerini kolay yürütebilmesi için de ekipler oluşturdu. 

SEÇİMİ 415 ULUSLARARASI GÖZLEMCİ İZLEDİ

Uluslararası 8 kuruluştan 415 kişi, dün yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ni izlemek üzere görevlendirildi.

Seçimler için 8 uluslararası kuruluş ve parlamenter oluşumdan toplam 415 gözlemcinin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) akreditasyonu sağlandı.

Seçimlerin adil, özgür ve şeffaf bir ortamda yürütülüp yürütülmediğini gözlemlemek için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) 234, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi'nden (AGİTPA) 72, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nden (AKPM) 35, Akdeniz Parlamenter Asamblesi'nden (AKDENİZPA) 10, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nden (KEİPA) 5, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nden (TÜRKPA) 15, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nden (Türk Konseyi) 21 ve Şanghay İşbirliği Örgütü'nden (ŞİÖ) 23 olmak üzere 415 kişi süreci takip  etti.

Akredita sonu sağlanan gözlemciler, özellikle seçim günü oy verme ve oyların sayım-döküm ve tutanaklara geçirme işlemlerini sandık kurulunun görevini aksatmayacak şekilde izleyebildi. Gözlemciler, seçimlerde uluslararası seçim standartlarının sağlanıp sağlanmadığını, propaganda sürecini, seçime katılımı, seçim iş ve işlemlerini izleyerek, bu çalışmalar hakkında rapor hazırlayacak.

YENİ SİSTEM NELER GETİRİYOR?

Dünkü seçimle birlikte vekil sayısı 600'e çıktı. Ülkede tüm yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nda olacak. Cumhurbaşkanı bürokrasiden uzak, hızlı çalışabilecek nitelikli yöneticileri bakan olarak görevlendirecek. Kamu yönetimi mimarisi, bu temelle yenilenecek.

Bakanlar da Cumhurbaşkanı yardımcıları da Meclis dışından olacak.

 Kaç yardımcı atayacağına Cumhurbaşkanı karar verecek. Onunla ilgili bir sayı anayasaya koyulmadı.  

Tarihi Başbakanlık binası ve Bakanlar Kurulu toplantıları tarihe karıştı. Yeni sistemde ekonomi, güvenlik, adalet gibi temel alanlarda 3 ila 5 Cumhurbaşkanı yardımcısı olması öngörülüyor. Şu anda 26 olan bakanlık sayısı da azaltılacak.

 

YENİ SİSTEMDE KABİNE

Yeni sistemde bakanlar, Meclis dışından seçilecek. Milletvekili olan birinin bakan yapılması gerekirse vekillikten istifa etmesi gerekecek.  Bazı bakanlıkların birleştirilmesi hedefleniyor. Parlamenter sistemde kabine Başbakan'a bağlı olarak çalışıyordu. Yeni sistemde kabinenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Bir de ABD'deki gibi ofis yönetimi planlanıyor. Bakanların dışında Cumhurbaşkanı'na bağlı birimer olacak. Tüm bu değişiklikler için Cumhurbaşkanı, kararname yetkisini kullanacak.


Kaynak:Ortadoğu

Okunma : 820
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın