Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

25 Nisan 2024 Perşembe
Ramazanda gıda israfına dikkat edin
Ramazan ayında hazırlanan iftar sofraları israf sofralarına dönüşüyor.
Kategori : GÜNDEM
14 Mayıs 2018 09:02
 
Ramazanda gıda israfına dikkat edin
Ramazan ayında hazırlanan iftar sofraları israf sofralarına dönüşüyor.

11 ayın sultanı Ramazan ayının başlamasıyla birlikte gösterişli iftar yemeklerindeki israf da had safhaya ulaştı.  İlahiyatçılar, iftar sofralarında gösterişten uzak durulması ve israftan kaçınılması uyarısında bulunarak, Ramazan ayında yardıma muhtaç insanların yüzünün güldürülmesi gerektiğini söyledi.


GÖSTERİŞLİ SOFRADAN KAÇININ

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, Ramazan ayında şatafatlı iftar sofraları kurmak yerine, fakir insanlara, sığınmacılara yardım edilmesi gerektiğini dile getirdi. Ramazan ayının özünde yardımlaşma ve dayanışma olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Çeker,  “Ramazan ayında, iftar sofralarında lüks ve israftan kaçınılması, yoksulların hatırlanması ve yardımlaşma duygusunun ön planda tutulması büyük önem taşıyor. Dinimiz bize israfın her türlüsünü yasaklamıştır. Müslüman coğrafyasında her istediğini yiyebilen sayı yüzde 10 civarında iken yüzde 90'lık kesimin akıllardan çıkarılması uygun bir durum değil. Geriye kalan bu ciddi ve fazla kısım, açlık ve susuzlukla uğraşıyor. Konya'da savaşın mağduriyetini yaşamış mültecilerin sayısı her geçen gün artıyor. Biz gösteriş olsun diye verdiğimiz iftar sofralarında, ihtiyaç sahiplerini unutursak bereketimiz kalmaz. Huzurumuz kaçar. Kurulan sofralar ihtiyaç ve plan dahilinde oluşturulmalı. Birliktelik çok önemli” dedi.

KAMU VİCDANINDA RAHATSIZLIK YARATIR

Kurum ve kuruluşların beş yıldızlı otellerde verdiği iftar programlarını da eleştiren Prof. Dr. Çeker, şunları kaydetti: “Kamu kurum ve kuruluşlarımız ile sivil toplum örgütlerinin karşılıklı olarak iftar daveti tertip etmelerinin ve gösterişli iftar programları ile statü esasına dayalı davetler düzenlenmesinin kamu vicdanında rahatsızlık yaratabileceği bilinsin. İnsanda biraz sorumluluk olması gerekiyor. Bildiği ile amel etmemenin vebali ağırdır. Milyonlarca insanın aç gezdiği coğrafyada verilen abartılı yemek menüleri, programı yapmak için verilen kira bedeli ile bir sürü insanın karnı doyurulur. Nimetler Allah'ın bizlere vermiş olduğu en büyük ikramlar. Bunların değerini iyi bilmek zorundayız. Bilincimizi bir an olsun kaybetmemeliyiz.”

YARDIMLAR RENCİDE EDİLMEDEN YAPILMALI

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, Ramazan ayının gelmesiyle hayır yapacakların gösterişe kaçmadan gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşılmasını tavsiye etti. Ramazan ayında israfın arttığına da dikkat çeken Dinç, “Hayır yapacakların gösterişe kaçmadan, israfın önüne geçmek için vatandaşlara çek versinler. İnsanlar bu parayı gerçek ihtiyaçları için harcasınlar. Kimi gıda alırken kimi elektrik, su faturasını yatırır” diye konuştu. Ramazan ayında yapılan hayır işlerinde, kamyonlar üzerinden dağıtılan ve insanları rencide eden istenmeyen görüntülerin oluştuğunu belirten Mustafa Dinç, şunları söyledi: “Yapılacak hayır işlerinde, iki elin birbirini görmeden yapılması önemlidir. Yardımlar reklamlarla, gösterişle yapılmamalı. Ramazan ayının ruhuna uygun, birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek, aile bireylerinin bile hissetmeyeceği şekilde yapılması önemlidir. Bunun için çek verilmelidir. Hem hayır yapmış olursunuz hem de insanlar  gerçek ihtiyaçları için harcayabilirler. Miadı geçmiş ve stoklarda kalmış malların doldurulduğu paketlerle insanları kandırmayalım.”




Kaynak:Merhaba

Okunma : 876
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın