Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

26 Nisan 2024 Cuma
MHP, Doğu ve Güneydoğu'da oylarını arttırdı.
MHP seçimlerin sürpriz partisi oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen ülke genelinde 5 milyon 564 bin 514 seçmenin tercihi ile yüzde 11.1 oy alarak herkesi şaşırttı.
Kategori : GÜNDEM
28 Haziran 2018 12:25
 
MHP, Doğu ve Güneydoğu'da oylarını arttırdı.
MHP seçimlerin sürpriz partisi oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen ülke genelinde 5 milyon 564 bin 514 seçmenin tercihi ile yüzde 11.1 oy alarak herkesi şaşırttı.

MHP seçimlerin sürpriz partisi oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen ülke genelinde 5 milyon 564 bin 514 seçmenin tercihi ile yüzde 11.1 oy alarak herkesi şaşırtan MHP'nin en büyük sürpriz yaptığı yerler ise Doğu ve Güneydoğu kentleri oldu.

Seçimlere AK Parti ile yaptığı ittifakla giren MHP, Doğu ve Güneydoğu'daki 19 ilde oylarını artırdı. Bahçeli böylece, tek bir miting yapmadan bölgeden ciddi bir oy almış oldu.

Türkiye için büyük önem taşıyan 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerini geride bırakırken, seçim sonuçları tartışılmaya devam ediyor. "Ciddi oy kaybı yaşayacak" söylentilerine rağmen Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Doğu ve Gündeydoğu Anadolu bölgelerindeki oy artışı dikkat çekti.

BAHÇELİ TEK BİR MİTİNG YAPMADAN DOĞU'DA OYLARINI ARTIRDI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Erken seçim" çağrısı ile başlayan süreç, Cumhurbaşkanı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52.58 oy oranıyla, milletvekili seçimlerinde ise yüzde 53.65'lik oy oranıyla Cumhur İttifakı'nın zaferiyle sonuçlandı.

Seçimlerde MHP'nin Doğu ve Güneydoğu'daki oy artışı dikkat çekti. Bahçeli, Doğu'da tek bir miting bile yapmazken MHP'nin AK Parti ile ittifak kurması sonrası AK Parti'nin de doğu oyları düşeceği seçim öncesi konuşuluyordu. Ancak gelen sonuçlar ters köşe yaptı.

21 İLİN 19'UNDA OYLARINI ARTIRDI

MHP, Türkiye genelinde yüzde 11.11 oy oranı aldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 21 ilden 19'unda oylarını artırdı.

YALNIZCA 2 ŞEHİRDE OYLARI DÜŞTÜ

MHP'nin 24 Haziran seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu illerinde yakaladığı oy artışı yalnızca 2 ilde görülmedi. Bu iller Ardahan ve Kars olarak görüldü

MHP Ardahan'da 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 8.9'luk oy alırken 24 Haziran seçimlerinde yüzde 6.61'lik oy alarak düşüş kaydetti. Kars'ta ise 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 12.5'lik oy alan MHP, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 7.09'luk oy alarak düşüş yaşadı.

ÇUKURCA'DA 3. PARTİ

Çukurca'da yüzde 11.3 oy alan MHP bu ilçede 3. parti olarak büyük bir şaşkınlık yarattı. Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde yüzde 48.8'lik oy oranıyla birinci çıkan MHP, Tunceli'nin Pertek İlçesi'nde ise yüzde 8.5 oy almayı başardı. MHP, Şırnak'ta oy oranını yüzde 1.4'ten yüzde 4 çıkardı.

MHP Hakkâri'de oylarını yüzde 2.3, Şanlıurfa'da 6.6, Bingöl'de 4.1, Tunceli'de 3.1, Van'da yüzde 2, Şırnak'ta 2.8, Adıyaman'da 6.2, Iğdır'da da yüzde 11.2 artırmayı başardı. Şırnak Uludere'de bir önceki seçimde yüzde 1.6 oy alan MHP'nin 24 Haziran'daki oyları neredeyse 3'e katlanarak yüzde 4.4'e ulaştı. Beytüşşebab'ta 2015 yılında yüzde 2 olan MHP oyları son seçimde 3.5 kat artarak yüzde 7.9 gibi beklenmedik bir orana ulaştı. Çemişgezek ilçesinde ise bir önceki seçim yüzde 5.6 oy alan MHP, 24 Haziran'da oyların yüzde 11.6'sını topladı. Nazimiye ilçesinde, geçmiş dönemde 1.3 oy alan MHP oyları 6 kat artarak yüzde 7'ye çıktı. Hozat'ta ise 2.3'lük oran 4.9 seviyesine ulaştı. Ağrı Taşlıçay'da yüzde 2.7 olan MHP oyları geçtiğimiz Pazar günü yüzde 6.1'e çıktı. Tutak'ta bir önceki seçim yüzde 3.2 oy toplayan MHP, son seçimde oyların 5.9'unu almayı başardı.

HALK MHP'NİN IRKÇILIK, AYRIMCILIK YAPMADIĞINI, HER KAPIYI ÇALDIĞINI GÖRDÜ

MHP Hakkâri İl Başkanı Fatih Özbek de, Hakkâri'de oy oranını 3'e katlayan MHP'nin bölgedeki oy artışını şöyle değerlendirdi: "Güneydoğu'da aday profili çok önemli. Bölge genelinde aşiretlerin oy dağılımında önemli etkisi oluyor. Ancak MHP'deki oy artışının tek nedeni bununla alakalı değil. Hakkari'de halkla kaynaştık. Halk MHP'nin ırkçılık, ayrımcılık yapmadığını, her kapıyı çaldığını gördü. Parti yetkilileri şehre gelip vatandaşla temas etmesi de oy oranlarına yansıdı.

Hakkari'nin ilçe olmasına karşı genel başkanımızın tavrı halkın sempatisini kazandı. Bir önceki seçim 1300 oy aldığımız kentte 6 bin oya çıkmak azımsanmayacak bir başarı. Ak Parti, Cumhur ittifakı sayesinde buradan bir vekil çıkarabildi. Üstelik HDP'nin kalesi olarak bilinen bir şehirden söz ediyoruz. Gün gelecek MHP Hakkari'den milletvekili çıkaracak. Güneydoğu'da halk hendek olaylarından örgüt baskısından bıktı usandı. Birçok insanını dükkanı kapandı, huzur ortamı bozuldu. Hakkari 81 vilayet içerisinde en genç nüfusa sahip olan yerleşim yeri. Yeni nesil kavga, gürültü istemiyor. Hakkâri'nin hiçbir köy ve mezrasında sıfır oy almadık. Bu çok önemli bir başarı."

TÜM KÖYLERE GİDEREK OY İSTEDİK

Güneydoğu'daki oy patlamasını değerlendiren MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, "Geçmişte terör olayların nedeniyle birçok ilçede teşkilat açamadığımız için oy alamıyorduk. Son yıllarda Güneydoğu'nun her ilçesinde teşkilatlarımızı  kurup, aktif olarak çalışmalara başladık. Teşkilat yöneticilerinin neredeyse tamamı Ülkü Ocakları'ndan yetişen bölge insanı. Bu arkadaşlarımız bölgede özveriyle çalışıyorlar.

Bazı bölgelerdeki oy artışında aşiret etkisi olsa da, MHP'ye yönelen blok oy yok. Ferdi oy alıyoruz. Özellikle Diyarbakır'da 'Asla oy çıkmaz' denilen köylerden bile oy almayı başardık. Geçmişte HDP'ye oy verip, MHP'ye yönelen insanlar da azımsanmayacak oranda. Diyarbakır'da tüm köylere giderek oy istedik. Neredeyse her köyden 2, 3 tane bile olsa oy çıktı. Teşkilatlarımız bu şekilde çalışmaya devam ederse, önümüzdeki seçimlerde Güneydoğu'dan çok sayıda vekili Meclis'e yollarız. Eskiden polis, asker lojmanlarından oy çıkarken, artık köylerden de oy çıkıyor" dedi.  

TÜRKİYE REKORU HARRAN'DA

İlginç sonuçlardan biri de Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nden çıktı. Bir önceki seçimde yüzde 4.8 olan MHP oyları yüzde 25.8 oldu. Ceylanpınar'da ise 2.1'lik MHP oyları yüzde 7.3'e yükseldi. MHP Türkiye genelinde en yüksek oy oranına ise Harran'da ulaştı yüzde 14.8 olan MHP oyları 24 Haziran'da yüzde 48.88'e ulaştı. AK Parti ise MHP'den sadece 9 oy az alarak yüzde 48.85'de kaldı. Sürpriz oy artışı olan kentler arasında Bingöl de dikkati çekti. MHP'nin oy oranı yüzde 1.8'den yüzde 5.8'e çıktı. Genç İlçesi'nde ise oy oranı yüzde 1.2'den 9.9'luk orana ulaştı ve MHP oyları 9 kat arttı. Bingöl Kiğı'da yüzde  7.9, Solhan'da 5.3, Yedisu'da yüzde 6 oy alan MHP bu bölgelerde oy oranını 3, 4 kat arttırmayı başardı. 

FETİ YILDIZ: SONUÇ BÖLGE HALKININ MHP'YE TEVECCÜDÜR

Doğu ve Güneydoğu'da sağlanan başarıyı değerlendiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Seçimlerden önce Ak Parti ile MHP Cumhur ittifakını kurduğunda, bölge illerindeki Kürt kökenli vatandaşlarımızın MHP nedeniyle Ak Parti'ye oy vermeyeceği propagandası yapıldı. İttifakı bozmaya yönelikti. İşte sandıklar bu iddianın safsata olduğunu ispatladı. Araştırdık raporlaştırdık, 23 ilde yüzde 10 ile yüzde 300'ün üzerinde oy artışı sağladık. Yok devlet  kurumlarında çalışanlar, yok özel harekatçılar, polisler güvenlik birimleri MHP'ye verdi diye iddia ediyorlar şimdi. Diyarbakırda'da Hakkari'de kaç devlet görevlisi var da bu kadar oy artışı sağlansın. Kamu çalışanlarının sayısı belli, çıkan oy belli." 

 "Sandık sonuçlarıyla oynandı" iddiasına da sert tepki gösteren Yıldız, "Sandıklara müdahale iddiası da spekülasyon. Türkiye Cumhuriyeti 1946'dan beri yaptığı seçimlerin en tartışmasız olanı bu seçim. Muhalefet partileri muhalefet cumhurbaşkanı adayları, seçimde hile olmadığını söyledi. Hile iddiaları iftiradan ibaret. Eğer HDP Barajı aşamasaydı MHP Şırnak'tan milletvekili çıkarıyordu. Bölgede terör örgütü PKK'nın baskısı sıfırlanınca vatandaş hür iradesiyle istediği partiye yöneldi. MHP'nin geçmişte bölgede milletvekili, belediye başkanları vardı, seçilmiş insanlardı. Şu anda da MHP'nin örgütlenmediği il ve ilçe yok bölgede. Bizim sorunumuz terör örgütü PKK ile, Kürt kökenli vatandaşlarımızla sorunumuz yok. Arkadaşlarımız kapı kapı dolaşıp bunu anlattılar. Bazılarının iddia ettiği gibi 'devlet kurumlarında çalışanlar verdi, sandıkla oynadılar' boş laf iftira. Sonuç bölge halkının MHP'ye teveccüdür." dedi.


Okunma : 822
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın