Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

19 Nisan 2024 Cuma
Kanser her geçen gün artıyor
Prof. Dr. Mehmet Artaç, “Kanserli hasta sayısı, bir kaç yıl sonra bugünkünden 1 buçuk kat daha fazla olacak” dedi.
Kategori : GÜNDEM
22 Ocak 2019 07:44
 
Kanser her geçen gün artıyor
Prof. Dr. Mehmet Artaç, “Kanserli hasta sayısı, bir kaç yıl sonra bugünkünden 1 buçuk kat daha fazla olacak” dedi.

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) tarafından International Clinical Trials Workshop (ICTW) Working Group’a Türkiye’den davet edilen ilk bilim insanı olan Prof. Dr. Mehmet Artaç, “Kanserli hasta sayısı, bir kaç yıl sonra bugünkünden 1 buçuk kat daha fazla olacak” dedi

Çağın en illet ve sinsi hastalığı olan, 200 farklı kılıfa bürünerek insan vücudundaki normal işleyişi alt üst eden, tanısı konulmak için de çok farklı tetkikler yapılan, tanısı konulduktan sonra hastayı ve yakınlarını psikolojik olarak derinden etkileyen kanser, dünya genelinde olduğu kadar Türkiye'de de hızla yayılıyor.  Hastanelere çeşitli şikayetler ile gidip, kanser teşhisi konulan kişi sayısındaki artış korkutuyor. Hava kirliliği, sigara kullanımı, alkol tüketimi, batı tarzı beslenme stili, yiyecek ve içeceklerdeki yabancı katkı maddeleri ve benzeri bir kaç faktör, kanser hastalığı riskini artırıyor.  Stres ise doğrudan olmasa da dolaylı olarak kanserli hücrelerin vücutta kolayca yayılmasına sebebiyet veriyor. Uzmanlar, önümüzdeki 15-20 yıl içinde kanserin Türkiye genelinde bugünkünden 1 buçuk kat daha fazla görüleceğini söyledi. Tüm bu olumsuz faktörlere rağmen kanser ile mücadele ve tedavi konusunda eskiye nazaran daha önemli gelişmelerin yaşanması hasta ve yakınlarına umut oluyor. Kanser hastalığını yenmede hasta ve yakınlarının psikolojisinin çok büyük önem arz ettiği söyleniyor.

BATI TİPİ YAŞAM KANSER EDİYOR

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) tarafından International Clinical Trials Workshop (ICTW) Working Group’a Türkiye’den davet edilen ilk bilim insanı olan Meram Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Artaç, kanserin çağın hastalığı olduğunu söyledi. İnsan ömrünün artmış olmasının, kanser hastalığını da artırdığını ifade eden Artaç, kanserin yaş ile ilintili bir hastalık olduğuna da dikkat çekti. Yaş arttıkça kişilerin kanserojen etkenlere maruziyetinin arttığına dikkat çeken Artaç, “Maruziyet arttıkça, DNA üzerinde mutasyonlar çoğalıyor. Bir süre sonra bu mutasyonlar, DNA tamir sistemi tarafından tedavi edilemeyecek hale geliyor. Bu durum da kanserleşmeyi başlatıyor. Hastalığın 3'te 2'si yaşlı dediğimiz kişilerde ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmalarına göre 2015 ile 2030 yılları arasında kanser bir buçuk kat daha da artacak. Dünya genelinde 7 ile 10 milyon arasında kanser hastası var. Kanser, bir de gelişmiş ülkelerin hastalığıdır. Türkiye'deki ömür ortalaması giderek artıyor. Bu faktör, kanseri artırır. Ayrıca insanların yaşam biçimi daha sedanter. Doğal ortamlardan insanlar uzaklaştırılıyor. Batı tipi yaşam stili arttıkça, fast food tarzı beslenme türü daha fazla hayatımıza girdikçe, kanser de aynı oranda artacaktır” dedi.

50 YAŞIN ÜZERİNDEKİLER TARAMA YAPTIRMALI

“Kansere bağlı ölümlerin yüzde 30'u sigaraya bağlı. Sigara, kanser hastalığını tetikliyor” diyen Artaç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sigara büyük bir tehlike olduğu için özellikle son 10 yıldır sigara ile mücadele ediliyor. Mücadele kapsamında başarılar sağlandı fakat halâ yeterli seviyede değil. Bir yandan da sigara kullanımı ilkokul çağına kadar düştü. Mücadeleye devam etmek gerekiyor. Toplumun bilinçlenmesi önem arz ediyor. Sigara dışında alkol, hava kirliliği, içilen suyun içindeki bir takım ağır metaller, beslenme biçimimiz, obezite, sedanter yaşam da kanser edebiliyor. Şişmanlık, bir çok kanser türüne davetiye çıkarıyor. Toplumumuzun yüzde 30-40'ı obezite tehlikesi altında. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda obezite sonucunda kanser hastalığının yaygınlaştığını göreceğiz. Ayrıca güneşten gelen ışınlar, ozon tabakasının delinmiş olması da kanser etkenlerinin arasında yer almaktadır. Stres de direkt olmasa da dolaylı yollar ile kanseri tetikliyor. Var olan bir kanseri, stres hızla artırır. Kanser, hemen olunan bir hastalık değil. Kendini göstermesi için bir zamana ihtiyacı var. Bazen bu 30 yıl olur bazen de çok daha kısa bir süre. Kanser ile mücadelede muhakkak doğal yaşam tercih edilmelidir. Sigara, alkol tüketimi azaltılmalı. Kırmızı et tüketiminin de sınırlandırılması lazım. Dengeli beslenme şart. Yaşam tarzı değiştirilmeli. Tüm bu kurallara dikkat edilince bile kanser hastalığı görülebilir. Çünkü kanseri yüzde 100 kontrol etmek mümkün değil. Kontrol edilemeyen faktörler de var. Ailevi riskler var. Genlerdeki mutasyonlar da kansere sebebiyet verebilir. Tüm bunlara rağmen kansere yönelik tedavi çeşitlendi. Erken tarama programları var. Kanser Tarama Merkezleri kuruldu. Bugün meme, rahim ağzı ve kolon kanserleri için taramalar yapılabilmektedir. 50 yaş üstü kadın ve erkeklerin muhakkak bir tarama yaptırması gerekmektedir. Bilinç, kanser hastalığı için büyük önem arz ediyor. Her kanser için erken tanı ve tarama da sonuç vermeyebilir fakat gereken her ne ise ihmal edilmemelidir.”

EN FAZLA GASTROİNTESTİNAL KANSERİNE RASTLIYORUZ

Konya'da hasta sayısı en fazla olan kanser merkezinde hizmet verdiklerini aktaran Artaç, Karaman, Aksaray, Afyon ve Mersin gibi illerden de kendilerine hasta geldiğini kaydetti. Kanserin bir hastalık değil, birbirinden farklı 200 hastalık olduğunu belirten Artaç, daha sonra şunları kaydetti: “Bütün bulgular birbirinden farklı. Beyin ile ilgili bir kanserse çok farklı bulgular var. Akciğer ile ilgili bir kanserse çok daha farklı belirtiler beliriyor. Bu örnekleri çoğalttıkça çoğaltabiliriz. En çok gastrointestinal kanserlerine şahit oluyoruz. Yemek borusu, mide, kalın bağırsak, pankreas en çok karşılaştığımız kanser hastalıkları. Bunlar da beslenme ile ilgili hastalıklar. Son zamanlarda özellikle gençlerde de hastalık görülme sıklığı arttı. 30 ve 40'lı yaşlarda da kanser hastalığı görülme oranında artışlar var.”



Kaynak:Merhaba

Okunma : 1108
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın