Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

19 Nisan 2024 Cuma
Demir Kilise açıldı!
İstanbul Balat'ta bulunan Demir Kilise 7 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından dün Erdoğan tarafından ibadete açıldı.
Kategori : GÜNDEM
08 Ocak 2018 08:19
 
Demir Kilise açıldı!
İstanbul Balat'ta bulunan Demir Kilise 7 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından dün Erdoğan tarafından ibadete açıldı.

İstanbul Balat'ta bulunan Demir Kilise 7 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından dün Erdoğan tarafından ibadete açıldı. Tamamen demirden oluşan tek kilise olma özelliğini taşıyan kilisenin açılışı için düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu dönemde Bulgaristan'ın farklı bir konumu da var. AB Dönem Başkanlığı kendilerinde. Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş bir mesaj olarak değerlendiriyorum. İstanbul farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada barış içinde yaşadıkları şehir olma vasfını bir kez daha göstermiştir" ifadesini kullandı. 

Başbakan Yıldırım da yaptığı konuşmada "Demir Kilise'nin restore edilerek Hristiyan  vatandaşların hizmetine sunulması ülkemizde dinlere karşı ecdadımızdan gelen ve  bugün de devam eden hoşgörünün en güzel numunesidir" dedi.

İstanbul Balat'taki demirden 1898 yılında  inşa edilen tek kilise olma özelliğini taşıyan Bulgar kilisesi Sveti Stefan Kilisesi'nin (Demir Kilise), 7 yıl süren restorasyon çalışması tamamlandı. Kilisenin açılışı için Balat'ta tören düzenlendı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile vatandaşlar katıldı.  Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'dan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine dair önemli mesajlar verdi.

ERDOĞAN'AN FLAŞ AB MESAJI

Demir Kilise'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  "İstanbul Demir Kilise'deki ibadet özgürlüğü  ile Filibe Muradiye Camisi'ndeki ibadet özgürlüğünü birbirinden ayırmıyoruz" dedi. "Tarihin belirli bir döneminde yaşanmış acı hatıralar, bizlerin çok daha uzun ve çok daha köklü olan birlikte yaşama tecrübemizi gölgelememelidir. Onun için bizde kesrette vahdet anlayışı var. Bu bizim aslında tüm inançlara, düşünceye vesaire yaklaşımımızı gösterir, yani çoklukta birlik" diyen Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: "İstanbul farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada barış içinde yaşadıkları şehir olma vasfını bir kez daha göstermiştir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Demir Kilise'nin açılışı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ülkemide bulunan Bulgaristan Başbakanı Borisov'a ve heyetine teşekkür ediyorum. Bu dönemde Bulgaristan'ın farklı bir konumu da var. AB dönem başkanlığı kendilerinde. Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş bir mesaj olarak değerlendiriyorum. İstanbul farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada barış içinde yaşadıkları şehir olma vasfını bir kez daha göstermiştir.  

Bir tarafta patrikhane bir tarafta Demir Kilise. Arada da çok fark yok. 200-250 metre mesafede bir yer. Bu kilise 1898'den bu yana ayakta duruyor. Kilisenin restorasyonu, belediye başkanlığım döneminde bir restorasyon daha geçirmişti ama 2011'de köklü bir restorasyon gerçekleştirildi. 15 milyon liranın üzerinde maliyetle tamamlanan restorasyon işlerini üstlenen ekip hassasiyetle bu duruma getirdi. Ben kendilerini kutluyorum. Dininizi yaşamakta, ibadetlerinizi yapmakta serbestsiniz anlayışı ile onları hep koruma altına almıştır. Yeni Camii olarak adı konan camimiz bile 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ayasofya İstanbul ile birlikte tüm dünyanın incisi durumundadır. Her eserin bizim gönlümüzde ayrı bir yeri var. Camiler var, kiliseler var, sinagog-havralar var. Tarihin belirli bir döneminde yaşanmış acı hatıralar, bizlerin çok daha uzun ve çok daha köklü olan birlikte yaşama tecrübemizi gölgelememelidir. Onun için bizde şu var; kesrette vahdet anlayışı var. Bu bizim aslında tüm inançlara, düşünceye vesaire yaklaşımımızı gösterir, yani çoklukta birlik. 

5 BİNDEN FAZLA ESER RESTORE EDİLDİ!

Son 15 yılda ülkemizdekilerin yanı sıra  Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Asya, Orta Asya ve Doğu Avrupa'yı içine  alan geniş bir coğrafyada 5 binden fazla eserin restorasyonu Türkiye'nin  katkılarıyla gerçekleşmiştir.Son dönemde, ülkemizde Edirne'deki Büyük  Sinagog, Gökçeada'daki Aya Nikola Kilisesi, İskenderun'daki Süryani Katolik  Kilisesi, Diyarbakır'daki Sur Ermeni Protestan Kilisesi, Gaziantep'teki Nizip  Fevkani Kilisesi, Cunda'daki Taksiyarhis Kilisesi, Edirnekapı'daki Aya Yorgi  Kilisesi'nin bulunduğu 14 ibadethane onarımdan geçirilmiştir. Demir Kilise bu  işin finalidir, son örneğidir.

Biz inancı ve kökeni ne olursa olsun herkesin  özgürce ibadetini yapabilmesini temin etmenin, devletlerin sorumluluk alanında  olduğuna inanıyoruz.Osmanlı döneminde, şimdiki Bulgaristan  toprakları üzerinde çok sayıda cami, han, hamam, köprü, türbe gibi tarih eser  niteliğinde yapılar inşa edilmiştir. Bulgaristan'daki tarihi vakıf eserlerinin ve  camilerin de onarıma ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Demir Kilise örneğinde  olduğu gibi ortak kültürel mirasın muhafazasına yönelik bu çalışmaları birlikte  yapabiliriz

YILDIRIM: HOŞGÖRÜMÜZÜN EN GÜZEL NUMUNESİDİR

Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Demir Kilise'nin önemine vurgu yapan Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının satır  başları şöyle: Bu eser İstanbul'un yüzyıllardır bütün inançları bir arada tutan karakterini temsil etmektedir. Cemaat vakıflarının mallarının iade edilmesine karar verilmiştir. 167 cemaat vakfına ait bin 29 eser, varlık cemaat vakıflarına aktarılmış ve geçmişten beri gelen bu önemli sorun da ortadan kaldırılmıştır. Demir Kilise'nin restore edilerek Hristiyan  vatandaşların hizmetine sunulması ülkemizde dinlere karşı ecdadımızdan gelen ve  bugün de devam eden hoşgörünün en güzel numunesidir. Ülkemizde değişik inançlara sahip  vatandaşlarımızın ibadetlerini en iyi şekilde yapabilmesi, toplumsal uyum, barış  ve huzur içinde bir arada yaşaması, hükümetimizin önem verdiği konuların başında  gelmektedir.15 yıllık hükümetlerimiz döneminde tarihi değerlerimize, geçmişten gelen kültür mirasına verdiğimiz önem sayesinde 5 bine yakın eser ihya edilmiş ve gelecek kuşaklara taşınması sağlanmıştır. İstanbul bir dünya şehridir. Ecdadımızın bu konuya hep engin hoşgörü ile yaklaştığı malumunuzdur. Bu kültür de bu binalar da bize tarihi mirastır. Türk ve Bulgar halkları arasında köklü ve tarihi bağlar mevcuttur. İnsani ve kültürel yakınlığımız ilişkilerimize yeni bir boyut katmaktadır. Türk asıllı Bulgar vatandaşlarımızın oynadığı rol, aynı zamanda Bulgar asıllı Türk vatandaşlarının oynadığı rol de çok önemli. İlişkilerimiz olumlu yönde gelişmeye devam etmektedir. Bulgaristan'ın AB dönem başkanlığını üstlendiği bu süreçte ilave işbirliği imkanlarının ortaya çıkacağına inanıyorum.

BULGARİSTAN BAŞBAKANI: TÜRKİYE İLE AB'NİN İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞME İÇİN ÇABA HARCAMALIYIZ

Törende konuşan Bulgaristan Başbakanı Borisov da Türkiye ile AB ilişkilerine vurg uyaparak şunları söyledi:  Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, sayın belediye başkanları, dini temsilciler, müftümüz de hazır bulunuyor. Bulgaristan'daki Müslümanları temsil ediyor. Ortodoks Kilise Patriği de burada bulunuyor. Burada bir araya geldik, tartışmak için değil. Haliç'in yanı başında dinimiz temsil ediliyor. Dinimize saygı gösteriliyor. Kültürel yönden nasıl bir değer taşıdığını anlatmama zaten gerek yok. Bulgaristan her zaman mükemmel ilişkiler tesis etmek istemiştir hem İslam hem Hıristiyan alemi ile. Terörizm her yerde var ancak müştereken mücadele edebiliriz. Sonuçlardan bahsediyoruz, sebeplere bakacak olursak kader bizi, cofrafi ve siyasi olarak birlikte yaşamaya zorunlu kılmıştır. Bütün Avrupa, Balkanlarda bir Hıristiyan, Müslüman ülkenin nasıl olduğunu, davrandığını gösteriyor Sofya ve İstanbul. Gerçekten kıskanılacak birer örnektir. Türkiye AB'nin en büyük komşusudur. Türkiye bu bölgede en büyük orduya sahip ülkedir. Bizler elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Cumhurbaşkanı'nın Macron ile yaptığı görüşmeyi ilgi ile izledik. 2018'de Türkiye ile AB ilişkilerinin normalleştirilmesi için çaba harcamamız lazım 

9 YIL ÖNCE KAPATILDI!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla 2011 yılından başlayan restorasyon kapsamında Demir Kilise'nin yüzde 90'ı elden geçirildi. Yapılan çalışmalar kapsamında Demir Kilise'nin taşıyıcı sistem güçlendirme, dış cephe koruma ve restorasyon, iç restorasyon ile çevre düzenlemesi yapıldı. Bulgar Ortodokslar için tarihi bir öneme sahip olan Demir Kilise  Tamamen demirden oluşan ve kalan tek demir kilise olma özelliğini taşıyan Balat'taki  Sveti Stefan Kilisesi, 9 yıl önce restorasyon için kapatılmıştı.


Kaynak:Ortadoğu

Okunma : 894
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın