Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
AB yatırım yapıyor Türkiye satıyor.
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalarının kişilere ihale edilerek satılması durumunda 25 fabrikadan 17-18 tanesinin üretimden çekileceğini kaydetti.
Kategori : GÜNDEM
20 Şubat 2018 11:08
 
AB yatırım yapıyor Türkiye satıyor.
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalarının kişilere ihale edilerek satılması durumunda 25 fabrikadan 17-18 tanesinin üretimden çekileceğini kaydetti.

Avrupa Birliği son 10 yılda şeker sektörünü yeniden ayağa kaldırırken ülkemizde ise son fabrikalar da satılıyor.
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalarının özelleştirme çalışmaları ile ilgili olarak Millî Gazete'ye değerlendirmelerde bulundu. Şeker-İş Sendikası'nın nişasta bazlı şekerlere karşı verdiği mücadele ne kadar haklı olduğunun Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu raporu ile ortaya çıktığını ifade eden Gök, aynı haklılığın özelleştirmeler konusunda da yaşandığını bildirdi. Geçmişte yanlış özelleştirmelere karşı verilen mücadelenin bugün şeker sektörü için ne kadar önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Gök, fabrikaların AB ve ABD'de olduğu gibi yeniden yapılandırılmadan kişilere ihale edilerek özelleştirilmesi durumunda Türkiye'nin şeker pancarındaki bütün avantajlarını kaybedeceğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin son 10 yılda şeker sektörünü yeniden yapılandırarak, fabrikaların kapasitelerini artırdığı bir zamanda ülkemizdeki 25 şeker fabrikasının satışa çıkarılması akılla izah edilemiyor. Son fabrikaların da satılması demek en az 17-18 fabrikanın üretimden çekilmesi demek. Türkiye’nin şekerde AB’nin ve nişasta bazlı şekerlerin açık pazarı haline gelmesi demek.

BÜTÜN AVANTAJLAR KAYBEDİLECEK

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Millî Gazete’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye, yeşil kuşakta pancardan şeker elde edebilecek ülkeler arasında en avantajlı ülke iken böyle bir özelleştirmenin neticesinde kesinlikle Türkiye pancardan şeker elde etme imkânını kaybedecektir. Sendika olarak yapılacak özelleştirmelerde işçi ne kaybedecek diye olaya yaklaşmıyoruz. Ülke ne kaybedecek? Bu boyutu bizi daha çok ilgilendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

FABRİKALAR KİŞİLERE İHALE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Bugün AB pancarı 14 kat daha fazla desteklerken, şeker fabrikaları yapılandırılarak kapasiteleri zirveye çıkmışken, Türkiye, şeker fabrikalarını kişilere ihale etmeye çalışıyor. Bu, ülke için doğru bir adım olmayacaktır. Türkiye’de sosyal amaçlı fabrikaların varlığı bilindiği halde, kapasiteleri çok düşük fabrikalar olduğu, bu mantıkla özelleştirilmesi durumunda 17, 18 fabrikanın kapanacağı bilindiği halde yeniden satışa çıkarmak gerçekten düşündürücü.

Bugün AB pancarı 14 kat daha fazla desteklerken, şeker fabrikaları yapılandırılarak kapasiteleri zirveye çıkmışken, Türkiye, şeker fabrikalarını kişilere ihale etmeye çalışıyor. Bu, ülke için doğru bir adım olmayacaktır.

ÜLKE GERÇEKLERİ YOK SAYILIYOR

Türkiye’de sosyal amaçlı fabrikaların varlığı bilindiği halde, kapasiteleri çok düşük fabrikalar olduğu, bu mantıkla özelleştirilmesi durumunda 17, 18 fabrikanın kapanacağı bilindiği halde ve o bölgelerde meydana gelebilecek sosyal hadiseleri görmezlikten gelerek şeker fabrikalarını yeniden satışına çıkarmak gerçekten düşündürücü.

AMERİKA’YI YENİDEN KEŞFETMEYE GEREK YOK!

Şunun altını bir kez daha çizmem gerekiyor. Sektördeki bütün paydaşlarla bir masa etrafında tartışmadan, pancar üreticisinin, işçisinin, yöre halkının işin içinde olmadığı bir şeker sektörünün ayakta kalması mümkün değildir. Amerika’yı yeniden keşfetmemize gerek yok. AB’de şeker fabrikaların kişilere ihale edilmemiştir. En liberal ülke olarak bildiğimiz ABD’de bile özel bir tane şeker fabrikası bulamazsınız. Bu ülkelerde şeker fabrikaları pancar üreticisinin, çalışanın, yöre halkının işin içinde olduğu ve birbirini denetleyen bir yapıda profesyonel bir şekilde yönetiliyor. Türkiye’nin de böyle bir modelle fabrikalarını bir an önce yapılandırması gerekiyor.



Kaynak:Merhaba

Okunma : 867
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 834 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 143 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın