Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
ÜLKÜCÜ ŞEHİT MALATYA BELEDİYE BAŞKANI HAMİD FENDOĞLU
17 Nisan 1977 yılında bombalı kutu ile şehit edilen MHP'li Malatya belediye başkanı Fendoğlunu rahmetle anıyoruz.
Kategori : ÇUMRA
11 Eylül 2020 09:56
 
ÜLKÜCÜ ŞEHİT MALATYA BELEDİYE BAŞKANI HAMİD FENDOĞLU
17 Nisan 1977 yılında bombalı kutu ile şehit edilen MHP'li Malatya belediye başkanı Fendoğlunu rahmetle anıyoruz.
Malatya'da 1978 tarihinin 17 Nisan günü kendisine gönderilen bombalı paketi açmasıyla gelini ve iki torunlarıyla birlikte Şehit olan Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu 4 aylık Malatya belediye başkanıydı. Kargoyla gönderilen pakette bomba olduğunu fark edince gelini Hanife ve torunları Mehmet Kürşad, Selim Bozkurt'u kurtarmak için bombanın üzerine kapandı. Kendisini, iki torunu ve gelinini kurtaramadı.
Paket Kasım Önal Adıyla Gönderildi
Paket 1960 darbesinde Yassıada’da beraber yattığı arkadaşı Kasım Önal’ın adıyla gönderilmişti.
Malatya eski belediye başkanı Naci Şavata zaten bir suikast beklediklerini hatta silahlandıklarını ve Hamido’nun etrafında etten duvar örerek onu korumaya çalıştıklarını söylüyor.
Paketi ilk alan Naci Şavata silahlı bir suikast beklediklerinden ve paketi gönderen kısmında Hamido’nun çok samimi arkadaşı Kasım Önal ismini görünce ihtimal vermemiş. Paketin üzerinde ‘Zata Mahsus’ yazmasaydı ben açardım diyor. 17 Nisan pazartesi günü Malatya’ya dönen Homido’ya paket verilmiş. Paketi makamında açmaya çalışan Hamido kutuyu açmakta zorlanınca ‘İçinizde sigara içen varmı?’ diye sormuş yanındakiler ’yok’ deyince paketi açmaktan vazgeçmiş. Hamido akşam kutuyla evine geçmiş.
Gazeteci Kemal Deniz Kasım Önal’ın zaman zaman kendisine meclis sigarası gönderdiğini bu yüzden hediye göndermesi garip karşılanmayan bir isim olduğunu kaydediyor.
Pakette Sigara Olduğu Zannedildi
Fendoğlu’nun Arkadaşı Abdullah Polatbaş bombalı paketi görenlerden. Polatbaş o anı anlatırken Sendika Başkanı Ahmet Karaslan’ın da pakette sigara olduğunu zannederek Hamido’ya ‘Bir sigara ver’ diyerek bombalı pakete uzandığını ve Hamido’yla birlikte paketi tuttuklarını arkasından Hamido’nun cebinden çıkardığı sigarayı vererek paketi açmadıklarını aktarıyor.
Gelini ve İki Torunu da Yanındaydı
Şavata paketi sehpanın üzerinde açmaya çalışan Fendoğlu’nun her iki yanında paketten şeker çıkacak beklentisiyle iki torunun olduğunu az ötede de gelinin olduğunu söylüyor. Hamido’nun paketin anahtarını bulup açmasıyla da paramparça olduğunu aktarıyor.
Malatya'da Seçilen İlk Ülkücü Başkan
Hamido 1980 öncesi ihtilal şartlarının olgunlaştırılması için öldürülen siyasi şahsiyetlerden biri olarak tarihe geçti. Hamido Malatya’da seçilen ilk Ülkücü politikacıydı. Hamido ayrıca Malatya’da ‘Son Söz Milletindir’ diye bir gazete çıkarmış. Hamit Fendoğlu 1960 darbesi sırasında Menderes’le birlikte Yassıada’da yargılanmış ve üç yıl altı ay ceza almış. Kayseri ve Adana cezaevlerinde kalmış. 1965’te Adalet Partisi’nden Malatya milletvekili seçilmiş. Meclisin renkli ve kavgacı isimlerindendi. CHP’nin çok güçlü olduğu Malatya’da 1977 seçimlerinde daha çok sağ seçmenin oylarıyla Malatya Belediye Başkanı seçilmişti.
 

Allah mekanını cennet eylesin, ruhu şad olsun.

Okunma : 3668
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 834 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 143 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın