Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

25 Nisan 2024 Perşembe
Türkmenler direnecek!
Türkmeneli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, "Saldırılar arttı. Türkmen halkının moral kimse bozamaz. Halkımız azimli tutumunu sürdürecektir" dedi.
Kategori : ÇUMRA
04 Aralık 2018 05:29
 
Türkmenler direnecek!
Türkmeneli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, "Saldırılar arttı. Türkmen halkının moral kimse bozamaz. Halkımız azimli tutumunu sürdürecektir" dedi.
Türkmeneli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Irak Türkmenlerinin varlığı, tarihi ve kutsallarına yapılan saldırıları kınadı. Türkmeneli bölgesinin Kerkük kentinde bulunan Kayseri Tarihi Kapalı Çarşısı'nın karanlık güçler tarafından maksatlı ve bilerek ateşe verildiğini söyleyen Beyatlı, "26 Kasım 2018 tarihinde gece vakti 10 mevkiden başlayan yangın ve hadise vuku bulmadan görüntü kaydetmesi gereken kameraların kapatılması cinayetin ne denli planlı ve maksatlı olduğunu göstermektedir" dedi. Beyatlı saldırıların altında yatan gerekçeyi ise şöyle tanımladı: "Kerkük ve öteki Türkmen şehir ve kasabalarında Türklük kokan simgelerin ortadan kaldırılmasına yönelik cinayetlerin ilki olmayan bu alçakça saldırı Türkmen halkının moral ve azmini kırmak için süregelmektedir."

TÜRKMEN HALKININ KARARLILIĞI SÜRÜYOR

Kerkük’ün binlerce yıla dayanan varlığı olan kalenin şoven rejimler tarafından yıkılıp tarihi değerinin yok edildiğini aktaran Aydın Beyatlı, Osmanlı mirası Aziziye Redif kışlasının da harabe haline dönüştürüldüğünü ve tarihi mezarlıkların dahi saldırıya uğradığını dile getirdi. Beyatlı, şunları kaydetti: "Biz buradan ilan ediyoruz ki, bütün bu uğraşlar Türkmen halkının kararlığına zerre kadar etkili olmayacak ve Kerküklüler dedeler diyarı olan bu şehri siyaset çakallarına ezdirmeyecektir. Kerkük Türkü bu şehrin kutsallığını, sevgisini kalbinde yaşatacak ve sindirme politikalarına tek saf olarak karşı koyacaktır."

CİNAYETİ SERT ŞEKİLDE KINIYORUZ

Beyatlı, "Irak’ta Anayasa ve Millet Meclisinde yasalarla tespit edilen ve Irak Türkmenlerinin ülkede üçüncü kurucu unsur olduğunu hükme bağlayan kurallar derhal işletilmeli ve Irak Hükümeti üzerine düşen yasal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirerek bu türlü hadiselere bir set çekmeli ve vatandaşı olan bu kesimi ciddi bir şekilde korumalıdır" şeklinde konuştu.  "Son yangına kurban giden Kayseri kapalı çarşısının esnafları derhal tazmin edilip çarşı aslına uygun olarak restore edilmeli ve eski haline dönüştürülmelidir" diyen Beyatlı, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:  "Bunlar yapılmadığı takdirde idarede olanlar da suç ortağı anlamına gelecek ve hesap vermeleri gerekecektir. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve başta TİKA olarak kamu ve sivil toplum örgütlerimizin bu konuda gösterdikleri hassasiyet ve ilgi yüreğimize su serpmiş, bu uğraşların Irak hükümetiyle acil bir şekilde işbirliğine dönüşüp gerekenin yapılması beklenmektedir. Türkmeneli Dernekleri Federasyonu olarak bu cinayeti en şiddetli şekilde kınıyor, Aziz halkımıza geçmiş olsun dileklerini iletiyor ve bu konuda üzerine düşen tüm çalışmalara da hazır olduğunu bildirmektedir."



Kaynak:Merhaba

Okunma : 725
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın