Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

26 Nisan 2024 Cuma
Meydanı boş buldular!
Son zamanlarda Konya’da dilenci sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Turistik mekanların çevresini fırsat olarak değerlendirmek isteyen dilenciler yerli ve yabancı turistleri rahatsız ediyor.
Kategori : ÇUMRA
27 Kasım 2018 08:06
 
Meydanı boş buldular!
Son zamanlarda Konya’da dilenci sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Turistik mekanların çevresini fırsat olarak değerlendirmek isteyen dilenciler yerli ve yabancı turistleri rahatsız ediyor.
Konya’da dilenciler şehrin dört bir yanını sarmış durumda. Özellikle turistik mekanların ve camilerin etrafını mesken tutan dilenciler, vatandaşlardan para toplamak için çeşitli yollara başvuruyor. Dilenciliği meslek haline getiren kişiler genellikle çocuklardan oluşuyor. Dilencilerin turistik mekanların çeşitli noktalarını paylaşması ise dikkatlerden kaçmıyor. Dilencilerin çoğunluğu kendisini Suriyeli olarak tanıtıp para toplamaya çalışıyor. İnsanların duygularını istismar eden dilenciler yüksek meblağlarda paralar topluyor. Bazı dilenciler şehrin farklı noktalarında bulunan işlek kavşakları mesken tuttu. Genellikle çocuklardan oluşan dilencilerin yanı sıra; Kadın ve çocuklardan oluşan dilenciler de görülüyor. Dilenciler kırmızı ışıkta duran araçlara hücum ederek tehlikeye yol açıyor. Kimi dilenciler ise şehrin elit mahallelerini tespit ederek kapı kapı dolaşarak hayır ve sadaka adı altında para toplamaya çalışıyor.

DİLENCİLER ELİT MAHALLELERE MUSALLAT OLDU

Vatandaşların yardımsever olmasını suistimal eden dilenciler kendilerini Suriyeli olarak tanıtıyor. Yardıma muhtaç olduklarını zanneden vatandaşlar ise dilencileri Suriyeli zannettikleri için yardım ediyorlar. Yerli ve yabancı turistler ise dilencilerden rahatsızlık duyduklarını dile getiriyorlar. Dilencilerin ısrarlı tavırları turistik mekânlarda gezenleri de rahatsız ediyor. Şehrin dört bir yanını saran dilencilerin özellikle elit mahallelere de gittiği öğrenildi. Konya’nın elit mahallelerini tespit eden dilenciler kapı kapı gezerek dileniyor. Durumdan mahalle sakinleri rahatsızlık duyuyor. Mahallelerde dilenen dilencilerin evlerin ziline defalarca basması vatandaşın huzurunu alt üst ediyor. Mahalle sakinleri yetkililerden dilenci istilasına çözüm bulunmasını talep ediyor.

PARA VERMEYENİ TEHDİT EDİYORLAR

Bazı dilencilerin ise para vermek istemeyenleri tehdit ettiği söyleniyor. Vatandaş yaşanan bu tip olaylardan ötürü tedirginlik duyuyor. Dilenciliği meslek haline getirenler gün geçtikçe daha da profesyonelleşiyor. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra, vatandaşlarda kimin paraya ihtiyacı olup olmadığını ayırt etmekte zorluk çekiyor. Dilenci sayısında yaşanan artış ise kimi vatandaşlara göre tehlike arz ediyor. Vatandaşlar dilencilerin insanların güvenliğini tehdit ettiğini belirtiyorlar. Akşam saatlerinde bazı noktalardan geçemediğini belirten bir vatandaş, “Özellikle akşam saatlerinde dilenciler kalabalık gruplar halinde geziyorlar. Bazı sokak köşelerini mesken tutan dilenciler sebebiyle yolumuzu değiştirmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu. Dilencilerin büyük bir kesiminin ihtiyaç sahibi olmadığını aktaran başka bir vatandaş ise şu sözleri kullandı: “Dilenenlere artık inanmıyorum. Çünkü çoğunun ihtiyacı yok. İhtiyaçlı olan dilenci illaki vardır ama onların sayısı da çok azdır diye düşünüyorum.”



Kaynak:Merhaba

Okunma : 832
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın