Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

27 Nisan 2024 Cumartesi
MADEN OCAĞI İSYANI
Ilgın ilçesine bağlı Çavuşçugöl Mahallesi’nde, 165 bin metre kare alanda kömür madeni için alınan 'Acil Kamulaştırma Kararı'na, vatandaşlar tepki gösterdi. Bölge halkı, “Yakınlarımız hasta oluyor.
Kategori : ÇUMRA
27 Haziran 2020 16:11
 
MADEN OCAĞI İSYANI
Ilgın ilçesine bağlı Çavuşçugöl Mahallesi’nde, 165 bin metre kare alanda kömür madeni için alınan 'Acil Kamulaştırma Kararı'na, vatandaşlar tepki gösterdi. Bölge halkı, “Yakınlarımız hasta oluyor.

Bölgede daha önceden açılan kömür madenleri yüzünden kanser vakalarının arttığını belirten Çavuşcugöl sakinleri, “Çocuklarımız hep hasta. Her hanede bir kanser hastası var. Kadınlarda ve çocuklarda KOAH hastalığı ve astım var" dedi. Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde 3 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) 165 metrekare sahada kömür üretim faaliyetlerini devam ettirebilmesi için acil kamulaştırma kararı alındı.

BÖLGE HALKINA JANDARMA ENGEL OLDU

Kararın ardından bölgede yer alan tarlalara kömür madeni için iş makineleri girdi. Yaşam alanlarında kömür madeni istemediklerini belirten bölge sakinleri karara tepki göstermek için mahalle meydanında bir araya geldi. Kömür madeni sahasına yürümek isteyen vatandaşlara Jandarma engel oldu.

“DSİ'NİN OLUMSUZ RAPORU VAR”

Şirketin önce yurttaşların elinden arazilerini satın almak istediğini ancak köylülerin satmaması sonucu Cumhurbaşkanlığı'ndan acele kamulaştırma kararı çıkartıldığını belirten Ekoloji Uzmanı Ayşe Mergenci, şunları söyledi; Bu bölgeye dair Devlet Su İşleri'nin, ‘Su havzaları var kömür madeni aramayın' diye uyarısı var. DSİ'nin bu raporunu hazırlayan kişinin görevinden alındığı ve başka bir yere gönderildiğini öğrendik. Şu ana kadar 165 bin metre karelik alan kamulaştırıldı. Yurttaşlar bu durum karşısında şaşkın. Bir sabah uyandılar ve kendilerine ait arazide şirket iş makinelerini gördüler. Yaklaşık bir haftadır durum böyle devam ediyor. Şu anda da iş makinaları çalışıyor.

“CENAZELERİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR”

Bölgede daha önce faaliyet gösteren kömür ocakları yüzünden bölge halkının hastalıklarla boğuştuğunu aktaran Mergenci, “Küçücük çocuklar hep hasta. Her hanede bir kanser hastası var. Ramazan ayından beri cenazelerin ardı arkası kesilmiyor. Kadınlarda ve çocuklarda KOAH hastalığı ve astım var. Bağışıklıkları da sürekli düşüyor. Dünya temiz enerjiye dönerken bizim hala kömür ocağı ile uğraşmamıza anlam veremiyorum” ifadelerini kullandı.

“EKİLİ ARAZİLERE İŞ MAKİNELERİYLE GİRDİLER”

Tarlasına gittiğinde iş makineleri ile karşılaştığını söyleyen bölge sakinlerinden Sıtkı Mavuş, “Firma kararın ardından firma tarlalarınızı içindeki arpayı mahsulü beklemeden kazar gider işime bakarım diyor. Oysa burası 1. Derece tarım arazisi. Ağaçlarla beraber 200 metre ileride benim evim başlıyor. Benimle birlikte bir sürü kişinin evi var. Bin kişi yaşıyor burada” dedi.


Kaynak:Merhaba

Okunma : 2660
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın