Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

20 Nisan 2024 Cumartesi
Konyada en fazla eroin kullanılıyor
Konya'da mevcut AMATEM'in kapasitesi artırılacak. Ayrıca Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) kurulacak.
Kategori : ÇUMRA
10 Nisan 2018 14:43
 
Konyada en fazla eroin kullanılıyor
Konya'da mevcut AMATEM'in kapasitesi artırılacak. Ayrıca Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) kurulacak.

Ülkenin geleceğini tehlikeye atan ve gün geçtikçe daha da kronik bir sorun haline gelen uyuşturucu madde kullanımına karşı daha kapsamlı adımlar atılacak. Uyuşturu maddeye karşı siber birimler kurulacak. Ciddi şekilde risk faktörü altında yer alan şehirlerde düzenli takip konusuna ayrı bir ehemmiyet gösterilecek. Narkotim 81 ilde daha da yaygınlaştırılacak. Mevcut Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM)'lerin yatak kapasitesi artırılacak. Alınan bilgilere göre Türkiye'de 15'e yakın yeni AMATEM kurulacak. İlki 2016 yılında Tarsus'ta açılan Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM)'lere 11 tane yenisi eklenecek.

AMATEM VE ÇEMATEM İHTİYAÇTIR

Yeşilay Derneği Konya Şube Başkanı Mevlüt Büyükhelvacıgil, Konya'da önceden AMATEM olmadığını belirterek, "İnsanlar, tedavi için şehir dışına gitmek zorunda kalıyordu. Bu zorundalık aileleri maddi olarak büyük bir külfetin altına sokuyordu" diye konuştu. Şeker, kalp ve diğer hastalıklar için hastane nasıl gerekliyse uyuşturucu madde kullananlar için de AMATEM ve ÇEMATEM'lerin gerekli olduğunu aktaran Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti: "AMATEM ve ÇEMATEM'lerin yaygınlaştırılması utanılacak bir durum değildir. Bu illete hepimiz düşebilirdik. Biz düşmesek de bir yakınımız düşebilirdi. Olaylara bu yönü ile bakmakta fayda var.Biz gerek AMATEM gerekse ÇEMATEM'in kurulup, yaygınlaştırılması için çalışmalarımızı yaptık. Bunların hepsi birer ihtiyaçtır. Eksikliğini bugün hissettirmese, yarın bir gün illaki hissettirecek."  

ÇEMATEM MUTLAKA KURULMALIDIR

"Mevcut AMATEM'in binası pecmude bir haldeydi. Binayı aldık, AMATEM'e uygun bir hale getirdik" diyen Büyükhelvacıgil, "ÇEMATEM, Konya için gerekli. AMATEM'in de kapasitesi artırılmalı. Zaten bundan sonra AMATEM'de bay ve bayan girişleri de ayrı ayrı olacak. Biz, bu konuda önemli toplantılara katılıyoruz. Bir bütün olarak, bunu şehrimize kazandıracağız. Üstelik Konyamız uyuşturucu ile mücadele konusunda pilot bölge seçildi. Emniyetimiz ve ilgili kurumlarımız hummalı çalışmalara imza atıyor. Disiplinli çalışmalardan taviz verilmiyor. Şehrimizde madde kullanımına bağlı büyük olaylar yaşanmıyor" açıklamalarında bulundu.

EMNİYET SAYESİNDE SATICI SAYISINDA AZALMA OLDU

Uyuşturucu madde kullanımının sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de yaygınlaştığını söyleyen  Gül Gençlik Derneği Kurucu Başkanı Yakup Özkurt, Konya'daki AMATEM'in de yatak kapasitesinin 2 kat artırılacağına dikkat çekti. Konya Emniyet Müdürlüğü'nün hummalı çalışması ile Konya'da uyuşturucu satıcısı sayısında azalma olduğunu söyleyen Başkan Özkurt, "Satıcı sayısı azaldığı halde, uyuşturucu madde kullanımı artıyor. Gençler, maddeyi başka yerlerden temin ediyor" dedi. AMATEM Konya'ya başvuru sayısının artmasının bunun en büyük delili olduğunu belirten Özkurt, "Satıcı sayısının azaldığını söyledim. Konya Emniyeti gerçekten çok başarılı işler çıkarıyor. Madde kullanımında bir azalma yaşanmadı. Kullanıcılar, Konya'da bulamadığı maddeyi temin etmek için çevre şehirlere gitmeyi göze alıyor. Önceden herkes kolaylıkla uyuşturucu maddeye ulaşabiliyordu. Şimdi hiçbir şey o kadar kolay değil. Açık açık eroin teklif edenlerin sayısı hızla kesildi. Bu gelişme az da olsa bizi rahatlatıyor" dedi.

KONYA'DA EN FAZLA EROİN KULLANILIYOR

Uyuşturucu madde kullanımının çocuklarda genelde 14-15 yaş aralığında olduğunu hatırlatan Başkan Özkurt, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: "Tedbir alınması lazım. 'Okulların önünde peynir ekmek gibi uyuşturucu satılıyor' ifadeleri de biraz abartıya kaçıyor. Tedbiri elden bırakmamak lazım fakat bu söylemlere de körü körüne inanmamak lazım. Konya'da en fazla eroin kullanılıyor.  Madde bağımlısı gençlerin de bu toplumun bir parçası olduğu akıllardan çıkarılmamalı. Onlar da toplu taşıma araçlarını kullanabilir, ortak gezi alanlarında zaman geçirebilirler. Toplu alanlarda uyuşturucu krizine yakalanabilirler. O esnada vatandaşlarımızın yapacağı tek şey arayıp, sağlık ekibini çağırmaktır. Madde bağımlıları ağrı çeker. Gözleri kızarır, ter atarlar. Kafaları bir o yana bir bu yana gider gelir. Titremeye yakalanabilir. Telaş etmeden, 112 aranmalıdır."

AMATEM VE ÇEMATEM SAYISI ARTMALI

Uyuşturucu madde kullanımı konusunda bütün illerin risk altında olduğunu aktaran Özkurt, Konya'daki AMATEM'in yatak kapasitesinin en az 2 katı artırılacağını kaydetti. Kimsenin kimseye zorla bir bardak su bile içiremeyeceğini dile getiren Özkurt, "Gençler, ahlak ve maneviyat noktasında bir boşluk yaşıyor. Anne ve babalar, çocuklarıyla ilgilenmek yerine onları bir kenara atıyor. Yanlış arkadaş ortamına giren gençler, uyuşturucu kullanıyor. Eşi ile tartışan insanlar alkol veya uyuşturucu alıyor. Çare alkole veya uyuşturucuya sığınmak değil, Allah'ın yoluna girmektir. Geleceğimiz tehlike altında. Ne yapacaksak, bu gerçeğin farkında olarak yapmalıyız. Bir de madde satımı ve kullanımı konusunda cezaların artması lazım. Size bir örnek vereyim. Bir insan kolay kolay gasp suçunu işleyemez. Çünkü cezası çok ağır. Madde kullanımı ile ilgili binlerce şikayet alıyoruz. Kimse gücenmesin ama AMATEM'in de yenilerini yapmaya ihtiyaç var. Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (ÇEMATEM)'in yaygınlaştırılmasında fayda var" şeklinde konuştu.



Kaynak:Merhaba

Okunma : 940
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın