Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
KONUK: YANGINI SÖNDÜRMEK İSTİYORLARSA DUMANI TAKİP ETSİNLER
S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği’nin (PANKOBİRLİK) 47’nci Olağan Mali Genel Kurulu, Birliğin Ankara’daki merkez binasında gerçekleştirildi.
Kategori : ÇUMRA
13 Kasım 2019 11:35
 
KONUK: YANGINI SÖNDÜRMEK İSTİYORLARSA DUMANI TAKİP ETSİNLER
S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği’nin (PANKOBİRLİK) 47’nci Olağan Mali Genel Kurulu, Birliğin Ankara’daki merkez binasında gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Pancar Ekicileri Kooperatifleri ve Türk Şeker temsilcilerinin de katıldığı programda konuşan Genel Başkan Recep Konuk, “PANKOBİRLİK bahane üretmiyor, işini yapıyor. Her yeni faaliyet yılında da işimizi bir önceki yıla göre daha iyi nasıl yaparız diye kafa yoruyoruz. Bir sosyal medya hesabındaki yalan yanlış bilgi, şirketleri, üreticiyi töhmet altında bırakıyor. Yanlış o kadar çabuk kanaat haline geliyor ki doğrunun hükmü kalmıyor. Bizim, çiftçinin işini iyi yapması yetmiyor. Başkalarının da işini iyi yapması gerekiyor. Bunlara birilerinin ‘dur’ demesi lazım, sektördeki otorite boşluğunun doldurulması lazım. Yani işini iyi yapanlara acil ihtiyaç var. Ya işini iyi yapanlar çıkmazsa ne yapacağız? Etkilenen biziz, bizim üreticimiz, onu da biz yapacağız” dedi.

PANKOBİRLİK’İN YENİ STRATEJİSİ HIZLI HAREKET ETMEK

S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği’nin (PANKOBİRLİK) 47’nci Olağan Mali Genel Kurulu, Birliğin Ankara’daki merkez binasında gerçekleştirildi. Genel Kurula 31 Pancar Ekicileri Kooperatifinin Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Genel Kurul’da gündem maddelerinin okunmasının ardından Divan teşekkül ettirildi. Divan Başkanlığına Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu seçildi.Divanın oluşmasından sonra kürsüye gelen PANKOBİRLİK Genel Müdürü Taner Taşpınar, PANKOBİRLİK’in çalışmalarını anlattı. Başkan Recep Konuk’un talimatıyla PANKOBİRLİK’in çiftçinin gübre, tohum, ilaç başta olmak üzere birçok ürünü daha uygun alabilmesi için ciddi çalışmalar yürüttüğünü belirten Taşpınar, “Bu yapılan çalışmalar neticesinde çiftçilerimiz çok ciddi kazanımlar elde etmiştir. Türkiye’de bir yılda 1,5 milyar metre damla sulama borusu satılıyor bu pazarda PANKOBİRLİK’in payı yaklaşık %20’dir. 

Bu sene Türk Şeker’in çiftçilerine yönelik gübre dağıtımını da biz yaptık, birçok ilde bu alanda ciddi çalışmalar yaptık ve çiftçilerimizin maliyetlerini azalttık. Sadece pancar için çalışma yürütmüyoruz, pancarın yanı sıra ayçiçeği, mısır, buğday gibi birçok ürünün tohumları için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.PANKOBİRLİK’in üretici ortaklarının girdi maliyetlerini düşürmek, kooperatiflere sevk ettikleri girdileri daha ucuza temin etmek, üreticilerin daha tohumu tarlaya atarken kazanmalarını sağlamak için ön ödemeli alım modeli geliştirdiklerini söyleyen Genel Müdür Taşpınar sözlerini şöyle sürdürdü;“Tedarikçilerimizin satış yapmadığı dönemlerde alım yaptığımız bir model geliştirdik. Firmaların satış yapamadıkları bu dönemde finansman ihtiyaçları da pik noktada oluyor. 

Biz hem bizim hem onların kazanacağı bir model geliştirdik. O satışın yapılmadığı dönemde biz çiftçimizin ihtiyacı olan girdinin yüksek iskontolu şekilde alımını yapıyor, bedelini firmaya ödüyoruz ve çiftçimiz sezondaki fiyatlara göre mağazalarımızdan bu ucuz temin ettiğimiz girdiye daha uygun fiyatlarla ulaşabiliyor. Mesela biz ön ödemeli modelle Amini 268 TL’ye temin ettik, sezonda fiyatı 412 TL oldu. Yine Biesteri biz ön alımla 368 TL’ye aldık sezonda 428 TL oldu.”Kooperatiflerin çiftçiye hizmete devam edebilmesi için finansal yapılarının bozulmaması gerektiğini vurgulayan Taşpınar ortak kooperatiflerin çiftçiden 1 Milyar 142 Milyon TL alacağı olduğunu bunun da 441 Milyon TL’sinin vadesi geçmiş alacak olduğunu belirterek, bu konuda kooperatiflerden hassasiyet istedi.

 Kooperatifler kanunun ile ilgili Cumhurbaşkanlığı nezdinde girişimde bulunduklarını ve bir çalışmanın başladığını belirten Taşpınar “Türkiye’de tarımsal amaçlı olarak 12 binin üzerinde kooperatif var. Bu kooperatiflerle beraber aynı kanunlara tabiyiz, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu ile birlikte çalışıyoruz. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin bir çatı altında toplanması için bir kanun hazırlığı yapıyoruz. Bunu başarabilirsek, tarımsal amaçlı kooperatifler diğer kooperatiflerden ayrılarak, başka bir kanunla çalışmalarını yürütmüş olacaklar. Böylece, atıl olan kooperatiflerin kapatılmasını sağlayacağız. Neticede de aktif bir şekilde çalışanların etkili bir çalışma yürütebilmesinin önü açılacak, buna göre bir düzenlemenin yapılması için çalışma yürütüyoruz.” dedi.

ORTAKLARIMIZIN ELE GÜNE MUHTAÇ OLMAMASI İÇİN ÇALIŞTIK

Genel Müdür Taşpınar’ın ardından kürsüye gelen 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, özellikle ülkemizin üzerindeki finansal baskıların artmasına, şartların zorluğuna rağmen PANKOBİRLİK’in ve Pancar Üreticileri Kooperatiflerinin bu faaliyet yılında da çiftçiyi muhannete muhtaç etmediğini belirterek, “Ortaklarımızın girdiye uygun fiyatlar ve şartlarla erişmesini sağlayarak şeker pancarı başta olmak üzere tarladaki, bağdaki, bahçedeki, meradaki, ağıldaki üretimini ele güne muhtaç olmadan devam ettirmesi için yıllardır yaptığımızı geçtiğimiz faaliyet yılında da tekrarladık. Kooperatiflerimiz için temin veya aracılık ettiğimiz gübre tutarı bir önceki yıla göre %15’in üzerinde arttı. Keza, yemdeki artış %16’yı, tohum, fide, fidandaki %11’i, bitki koruma ürünlerindeki artış %23’ü aştı. Birliğimizin ve kooperatiflerimizin gelir çeşitliliğini arttırmak, faaliyet alanını genişletmek için yıllardır bir çalışma yürütüyorduk. Bizi sınırlayan, daraltan bir uygulama vardı. Kooperatif mağazalarımız üye dışına satış yapamıyor, faaliyet alanı dışında ürün satamıyordu. Bizi daraltan, sınırlayan bu durum yapılan kanuni düzenleme ile değişti. Yani kooperatif mağazalarımız artık herkese, her ürünü satabilecek. Bu, hem gerçek manada tarım marketleri kurabilmek hem de tarım sektörü ile tüketici arasında aracısız satış yapabilmek için önümüze bir fırsat kapısı açtı. Bu değişikliğin yapılmasını sağlayarak birliğimiz ve tüm kooperatiflerin önünü açan Sayın Cumhurbaşkanımıza bu vesileyle bir kez daha şükranlarımızı arz ediyorum. Artık top bizde, bizim yapacaklarımızda. Nitekim, PANKOBİRLİK yapacaklarımız, yapabileceklerimiz konusunda yoğun bir çalışma başlattı. İlk etapta, kooperatiflerimize kesintisiz bir gelir kaynağı oluşturmak için Doğrudan Marketler ile ilgili bir çalışmanın startını hemen verdik. İkinci etap ve daha sonrasında yapılabilecekler konusunda özellikle tarımsal ürünlerin pazarlanması hususunda yapılabileceklere arkadaşlarımız çalışıyor.” ifadelerini kullandı. İLETİŞİMİN HIZLANDIĞI BİR ÇAĞDA YANLIŞ BİLGİ O KADAR ÇABUK KANAAT HALİNE GELİYOR Kİ DOĞRUNUN HÜKMÜ KALMIYOR

PANKOBİRLİK’in bahane üretmediğini, işini yaptığını vurgulayan Konuk, “Her yeni faaliyet yılında da işimizi bir önceki yıla göre daha iyi nasıl yaparız diye kafa yoruyoruz. Ancak bizim işimizi iyi yapmamız yetiyor mu? Yetmiyor. Bundan 10 gün önce bir ıspanaktır gitti. 196 kişinin ıspanaktan zehirlendiği söylendi. Mesele medyaya yansıdı. Sabah, öğlen, akşam tüm haber bültenlerinin ya birinci ya ikinci haberi oldu. Siyasi gündemden, Barış Pınarı Harekâtından bile öncelikli haber oldu. Yani bireysel sağlık kaygısı güvenliğin de siyasetin de önüne geçti. Ispanak satışları bıçak gibi kesildi. Ispanağa bir otun karıştığı söylendi. Beypazarı Ziraat Odası Başkanı, arazinin küçük bir parçasında yabani ot var ama o denilen ot bizim buralarda yetişmez dedi. 

Dinleyen olmadı. Krizin 4-5 günü ıspanağa karıştığı söylenen bitkinin ıspanağın arasına karıştırılacak kadar ucuz olmadığını öğrendik. Bilen bilmeyen herkes konuştu. Sonuç bu sene ıspanak üreticisi kaybetti. Seneye ne üreticisinin kaybedeceği ise belli değil. Sebep, herkesin yüreğini serinletecek bir açıklamanın yapılamaması. Kim serinletecek milletin yüreğini? Çiftçi feryat ediyor. Bildiğiniz ıspanak diyor. Ispanak zehirlemez diyor. Duyan yok. Milletin yüreğini tarlanın dışındakiler serinletecek. Gıdada, tarımda otorite olanlar serinletecek. Tarımı gıdayı yönetenler serinletecek. Yani, tarladaki çiftçiden, çiftçinin işini kolaylaştıran kooperatiflerden başkaları da işini iyi yapacak. O gecikme, birilerinin işini iyi ve zamanında yapmaması iletişim çağında maalesef ıspanağı sanık sandalyesine oturttu, ıspanak üreticisini de idam sehpasına çıkarttı. Bunlar ülkemizde artık çok sık olmaya başladı. Bir sosyal medya hesabındaki yalan yanlış bilgi, şirketleri, üreticiyi töhmet altında bırakıyor. 

Yanlış o kadar çabuk kanaat haline geliyor ki doğrunun hükmü kalmıyor. Bunlara birilerinin dur demesi lazım, sektördeki otorite boşluğunun doldurulması lazım. Yani işini iyi yapanlara acil ihtiyaç var. Ya işini iyi yapanlar çıkmazsa ne yapacağız? Etkilenen biziz, bizim üreticimiz onu da biz yapacağız. Ortaklarımızın işi, emeği, ürünü onlar adına bize emanet. Onun için hepimiz üreticinin işini ilgilendiren işlerle ilgili hususları layıkıyla bilmek zorundayız. Bilmiyorsak da bilenlerle çalışmak zorundayız. Biz Konya Gıda ve Tarım Üniversitesini bunun için kurduk. Gıdada ve tarımda otorite olsun, yanlış bilgiler kanaat haline gelmeden doğruyu hâkim kılsın ki üretici ve sektör kaybetmesin, her aklı evvel ürünü sanık sandalyesine oturtmasın, üreticiyi idam sehpasına çıkarmasın” şeklinde konuştu.




Okunma : 853
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 846 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 144 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın