Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

19 Nisan 2024 Cuma
Çumrada şivlilik hazırlıkları başladı
Çumrada şivlilik hazırlıkları başladı.
Kategori : ÇUMRA
20 Şubat 2020 10:58
 
Çumrada şivlilik hazırlıkları başladı
Çumrada şivlilik hazırlıkları başladı.
İlçemizde ilk kez geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 'Şivlilik' kutlamalarına halkımız büyük ilgi göstermiş, genci ve yaşlısı ile sokaklara akın ederek kutlamalara katılmış ve büyük bir coşku yaşamıştı.  Birlik ve beraberliğin, manevi duyguların güç kazandığı bu tarihi ve kültürel geleneğin bu yıl önceki yıldan daha yüksek katılımlı ve daha eğlenceli geçmesi bekleniyor.

Çumra Belediyesi, 'Şivlilik'e bir hafta kala, esnaflara,   yerli ve doğal Şivlilik ürünlerini bulundurarak uygun fiyattan satışa çıkarmaları konusunda çağrıda bulundu. Belediye ayrıca,   halkımıza sürpriz bir program hazırladıklarını ve yakında açıklayacaklarını duyurdu.


ŞİVLİLİK NE ZAMAN ?

Osmanlı dönemi öncesinden bugüne uzanan en eski dini geleneklerden biri olan "Şivlilik" kutlamaları, Regaib Kandili'nden bir gün önce geceleyin başlıyor. Konya'da, üç ayların başlangıcı Regaip Kandili'nin sabahında çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şekerlemeler topladığı "Şivlilik" etkinliği bu yıl, şubat ayına denk geliyor.

Regaip Kandili, bu yıl 27 Şubat Perşembe günü idrak edilecek. Dolayısı ile şivlilik de 26 Şubat Çarşamba akşamına denk geliyor.


KUTLAMALARIN ADRESİ

Çumra Belediyesi Şivlilik kutlamaları için bir proğram hazırladı. 26 Şubat Çarşamba günü Akşam Saat: 20'de Durmuş Ali Çalık Çumra Şehir Stadyumunda gerçekleştirilecek kutlama ve fener alayına tüm halkımız davet edildi.


ŞİVLİLİK NEDİR ?

Akşam namazından sonra çocuklar, anne-babalarıyla beraber sokaklara çıkarak, mahalle büyüklerinin uygun bir alanda ateş yakmasını bekliyor.

Yakılan ateşin etrafında toplanan çocuklardan bazıları ateşin üzerinden atlıyor. Eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor.

Çocuklar, Regaib Kandili günü ise sabah erkenden maniler okuyarak, kapı kapı dolaşıp şeker ve çikolata topluyor.




Okunma : 1121
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın