Çumranın Sesi

Çumranın Sesi

29 Mart 2024 Cuma
Çatalhöyük'e Medeniyet Parkı
Çumra eski Belediye Başkanı Zeki Türker, "Gençlerimizin Türk tarihini öğrenmesi lazım. Türk Milleti İslam’a ne kadar hizmet etti,dedi.
Kategori : ÇUMRA
12 Şubat 2018 10:34
 
Çatalhöyük'e Medeniyet Parkı
Çumra eski Belediye Başkanı Zeki Türker, "Gençlerimizin Türk tarihini öğrenmesi lazım. Türk Milleti İslam’a ne kadar hizmet etti,dedi.

Çumra'daki gelişmelere de dikkat çeken Çumra eski belediye başkanı Zeki Türker, "Birçok tarım ürününün yetişmesine olanak sağlayan, verimli toprağa ve iklime sahip olan Çumra’da, Konya’da yetiştirilen tüm tarım ürünleri yetiştiriliyor. Çumralılar Konya’da en güzel tarımı gerçekleştiriyor. Çumra Şeker Fabrikası ile Çumralı çiftçilerin emeği paraya döndü. Şeker fabrikası Çumra’yı ekonomik olarak değiştirdi. Serbest bölge ve hızlı tren projesi de Çumra’ya ekonomik olarak büyük katkılar sağlayacak” dedi. 

GENÇLERİMİZİN TÜRK TARİHİ ÖĞRENMESİ LAZIM 

Çatalhöyük’ün turizm pastasından daha çok pay alması için bölgeye yeni yerlerin inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Türker,  “Gençlerimizin Türk tarihini öğrenmesi lazım.  Türk milleti İslam’a ne kadar hizmet etti? Anadolu'nun vatan olması için neler yaptı? Ne kadar hizmet ettiğini, neler yaptığını öğrenmesi için ciltlerce kitap okumasına gerek yok. Benim düşündüğüm proje Türk-İslam Medeniyet Parkı. Bu park ile Oğuzlardan bugünkü döneme kadar her dönem anlatılabilinir. 1071 Malazgirt Savaşı ile Türklerin Anadolu’ya gelmesi. II. Kılıç Aslan’ın Miryokefelon Savaşında haçlıları yenerek bir Türk İslam Yurdu olduğunu bütün dünyanın kabul ettiği önemli bir savaş.  Sakarya Savaşında Mustafa Kemal Atatürk’ün emperyalist devletlere karşı Türkiye’nin işgal edilememeciğini bütün dünyaya göstermesi. Türkiye tarihinde yakın zamanda 15 Temmuz hadisesi var. Bu da Türkiye’mize yapılan en büyük ihanet olayıydı. Bu olayı da kahraman Türk Milleti başarılı bir şekilde atlattı.  Bütün bunları kompozisyon şeklinde anıt şeklinde, kitabelerle, yazılarla, görsellerle çocukların kafasına nakış edecek bir park.  Bu parkın da Çatalhöyük bölgesinde inşa edilerek Çatalhöyük’e gelen yerli ve yabancı turistlerin görmesi sağlanmış olur.  İnsanlar bu parkın bölgeye kazandırılması ile bölgeye geldiklerinde görecek bir şey bulsunlar. 16 yaşında bölgeye giden bir genç mezarları ve evleri görüyor ancak hiçbir şey anlamıyor. Ancak bu parkın bölgeye kazandırılması ile Çatalhöyük ve Türk insanın arasındaki benzerlik olduğunu düşünüyorum ve bu benzerlikte bu park ile ortaya çıkmış olacak. Çünkü Çatalhöyük’teki duvar resimleri ile Türkistan’daki halı ve kilim motiflerinin arasında benzerlik var. Daha sonra Anadolu’da Yörük ve Türkmen kilimlerinde aynı motifler önümüze çıkıyor. Bunlar tesadüf olamaz. Bu etkileşimi ilim adamlarının çözmesi lazım. Kızılderili çadırlarına baktığımız zamanda Anadolu’da göçebe Yörüklerin çadırları ile aynı. Bu proje tek Çumra Belediyesinin yapabileceği bir proje değil. Bu proje Kültür ve Turizm Bakanlığına proje olarak sunulabilir. Bu projeyi de belli komisyonlar şeklinde ilk çağ, orta çağ, yakın çağ Osmanlı ve Selçuklu tarihçileri ile çalışılarak böyle bir proje hep birlikte hazırlanabilir” ifadelerini kullandı.

ŞEKER FABRİKASI ÇUMRA’NIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİ 

Çumra Şeker Fabrikasının Çumra’nın çehresini değiştirdiğini ifade eden Türker, “ Çumra yıllardan beri Konya’ya yakın olmasının avantajını kullanıyordu. Çumra artık Konya’ya yakın olması nedeniyle nimetlerini görmesi gerekiyor. Çumra Şeker Fabrikası Çumra’nın çehresini değiştirdi.  Çumra’daki insanımızda çalışma var. Çumra’daki insanımızda para var.  Çumralılar Konya’da en güzel tarımı gerçekleştiriyor. Çumra Şeker Fabrikası ile Çumralı çiftçilerin emeği paraya döndü. Şeker fabrikası Çumra’yı ekonomik olarak değiştirdi. Serbest bölge ve hızlı tren projesi de Çumra’ya ekonomik olarak büyük katkılar sağlayacak. Çumra’ya ve ülkemize hizmet eden herkesten Allah razı olsun.  Hızlı Tren sayesinde Çumra’da üretilen ürünler daha önce 2000 yıllarında söylediğimiz Çumra’nın ürünlerini Mersin limanı ile bütün dünya pazarlarına göndermemiz ve ihraç etmemiz lazım. Çumra’nın da artık yeni mega projelere ihtiyacı var.  Benim belediye başkanlığım döneminde Mavi Tünel ile ilgili bir oluşum kurmuştuk. Çünkü Mavi Tünel en çok Çumra’ya hizmet edecek.  Mavi Tünel ile Çumra’nın sulanmayacak yeri kalmayacak. Sulu tarım dünya’da ekonominin en büyük payını oluşturuyor. Sulu tarım olmazsa hiçbir şey olmaz. Mavi Tünel projemizde Çumra’mızda olduğu ve bizi çok ilgilendirdiği için  Çumra’da Mavi Tünel oluşumu kurmuştuk. Çumra’da bulun bütün siyasi ilçe başkanları, belediye başkanlarını almıştık. O dönemde dönemin başbakanına, başbakan yardımcısına ve devlet bakanına bu projeyi götürdük ve anlattık. Ayrıca mavi tünelin kitapçığını yaptık” dedi

TARIM OLMADAN SANAYİ OLMAZ

Tarım olmadan sanayi’nin olmayacağını ifade eden Türker, “Tarım olmadan sanayi olmaz. Tarımla insanlar kalkınır. Çumra tarım şehri vasfını asla kaybetmemeli. Konya’ya merkez ilçe olacağız derken Çumra’nın tarım şehri unvanını kaybetmemiz lazım. Çumra tarım kenti ve şehri olmalı.  Çumralı çiftçiler devletimizden gelen en büyük payı alıyorlar.  Çumra olarak ülkemize büyük üretimler sağlıyoruz.  Merkez ilçe olmak yerine Çumra’nın tarımla ilgili ekonomik girdisini artırması lazım.  Çumra’nın dağ bölgelerine organize besi bölgeleri inşa edilebilir.  Devletimiz en çok bu konuda sıkıntı çekiyor.  Kırmızı et ithal eder durumuna düştük. Bu durumdan kurtulmak için üretmek lazım. Çiftçi daha az maliyetle bunları üretecek. Çumra merkez ilçe olursa bile üretici vasfını ve tarım kenti olma vasfını kaybetmemeli.  Ülkemizin milli tarım politikası olması lazım.  Tarım politikasını uygulama konusunda yerel yönetimlerin bu projenin de yanında olması lazım. Çumra’nın tarihi yazma zamanı geldiğini düşünüyorum.  Çumra tarihi çok taze.   Çumra’nın yerel tarihinin yazılması lazım. Çumra ile bilinen her şey doğru bir şekilde kitaba dökülmeli” ifadelerini kullandı. 




Kaynak:Konya Yenigün

Okunma : 1136
Bugünün en çok okunan haberleri
Gündem haberleri
MHP (Cumhur ittifakı) Çumra belediye başkan adayımız Fatih DEMİRCİ seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor
27 Mart 2024 Okunma: 834 ÇUMRA
31 Mart öncesi uyarı: İşte seçim suçları ve yaptırımları
27 Mart 2024 Okunma: 143 GÜNDEM
Son dört günün en çok okunan haberlerini gösterir
Ayın en çok okunan haberleri için tıklayın